Гигантска паяжина се появи в САЩ

Паяжина дълга 800 метра се появи върху тревата в Северен Мемфис.

Местни медии съобщиха, че на мястото се намират милиони паяци, а жителите отчаяно се опитват да вземат някакви мерки.

“Видях около 20 на верандата, през последния ден”, казва Ида Морис, местна жителка. “Разчистете мястото и напръскайте против паяци, за да го обезопасите. Наоколо играят деца”, добавя тя.

Лекото неудобство от внезапното нашествие на паяци е разбираемо, меко казано. Но няма повод за притеснение. Това е пример за така нареченото явление “балонинг” при, което малките паяци се опитват да се откъснат и да се отправят на самостоятелно пътуване в света.

Това явление, според учените, е често срещано, а топлото време напоследък може да е предизвикало разпръскването на паяците.

Малките паяци се разпръскват, чрез дълги над метър паяжини. Ветровете са особено подходящи за явлението балонинг. Това обяснява и факта, че стотици хиляди паяци се отправят на самостоятелно пътешествие едновременно. Уловени от въздушните течения, малките паячета не могат да контролират къде ще се приземят, но не е изненадващо, че се приземяват в един и същ район.

Това обяснява и защо някои области се покриват целите с паяжини – вятърът запраща малките паяци в един и същ тревен участък. Същите паяци и родителите им вероятно са се намирали в близките поля незабелязани, в продължение на векове.

Що се отнася до вида им, паяците са напълно безобидни и не хапят.

През пролетта местните вероятно ще оценят присъствието на паяците, защото въпросните се хранят с комари и други вредители върху реколтата. Това е слаба утеха, когато паяците започнат да се носят към верандата ви, но природата никога не е била по поръчка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини