С добра слука откриха сезона за улов на дребен дивеч и диви прасета

С добра слука беше белязан първия ден от ловния сезон за дружинката в село Воден. Еркан Илмаз отстреля диво прасе, което е над 130 кг, за радост на всичките си колеги. Това не е първият му екземпляр откакто е ловец, но е пърият толкова голям. Еркан получава ловния си билет преди 3 години. Според приятелите му той е късметлия и не веднъж му се е случвало покрай него да мине дивеч, но до сега само веднъж е улучвал.

Според ловните организатори улов има и в други две дружинки от ЛРД „Марица“ - Първомай, но кои са късметлиите ще се разбере о 2-3 дни когато бъдат отчетени белжките, с които се разшава и описва излета.

Не по-малко от 250 ловци от ЛРД „Марица“ - Първомай нарамиха оръжие на 3 октомври за откриването на ловния сезон за дребен дивеч и диви прасета. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, той ще продължи до втората неделя на месец януари 2016г. 6 от 24-те ловни дружинки имат ловни полета, позволяващи този вид лов- Воден, Искра, Буково, Драгойново, Брягово и Дълбок извор имат планински и гористи райони. Според гилдията на чифтето, тази година се очертава много добра слука, защото e имало обилна храна за прасетата, а от друга страна единственият по-голям пожар е бил между Драгойново и Брягово. В другите кории не са вилнели стихии през лятото, които да прогонят дивеча. Из балканите според мнозина се забелязвани цели стада диви прасета. Освен крехкото дивечово, ловците се облизват и за трофейни екземпляри, с които да увековечат за поколенията ловния си подвиг. Проучванията на ловните дружинки сочели, че на юг има трофейни екземпляри с тегло над 200 килограма, а познавачите се кълнат, че тази година ще се намират и 300 килограмови прасета. В интерес на истината не килограмите правят една свиня рекордна, а нейните кучешки зъби, така наречените глиги.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини