Бебетека или бебешка библиотека в Хасково

    Днес докато се разхождахме пред Дома на техниката бебето ми забеляза през отворената врата на детския сектор на библиотеката къщичката, която са сложили в предверието и пожела да влезе. Не можех да спра естествения му интерес към подобно място. В крайна сметка на всички родители все ни се повтаря, че отношението към книгата се възпитава от рождението.

    Пуснах го да влезе и започнах да наблюдавам. Интересът към къщичката бързо се изчерпа, шарените стаи обаче от двете страни на коридора привлякоха вниманието му. Цветовете, а и приветливо намигащите детски рисунки по стените нямаше как да не го поканят да влезе. Така и се случи. Първо попитахме в читалнята за книжки за най-малките. Оттам ни изпратиха отсреща в заемната . Посрещнаха ни с усмивки и гостоприемство. Опитаха се да поиздирят нещо съответно на възрастта, но се оказа, че в детския сектор книжките за най-малките започват от четири годинки, че и повече. Най-близка до нас беше поредица за гората, но съдържанието със стихчета и вида на хартията ме накараха да си помисля, че ние не сме безопасни за тая поредица. Тръгнахме си леко разочаровани и с извода, че запознанството със света на книжките в този детски сектор може да се случи едва на 4-5 години.

    Лично аз смятам, че тогава е твърде късно тепърва да се опитваш да възпитаваш отношение и любов към книгата. Не смятам, че набавянето на детски книжки за най-малките представлява някакъв голям разход. Не струва много пари и изграждането на заграден малък кът с мека повърхност и възглавници в читалнята, където родителите да могат да сядат сред книжки с малките си деца и да им четат. Дори могат да се организират такива колективни инициативи в определени дни.

    Не знам дали някой от общината ще прочете статията ми и ще реагира. В случай, че не се случи обаче, ще помоля вас – гражданите на град Хасково.

    Нека си направим бебетека! Който има възможност, нека дари средства или бебешки книжки от порасналите си деца. Ще бъде от помощ и ако някой предложи материали за изграждането на бебешкия кът в читалнята. Знам, че в града има хора с възможности. Защо пък да не помогнат едно добро дело за децата на Хасково да стане реалност.

    Препоръките на всички съвременни учени са четенето на книжки да започва от 6 месечна възраст. Така се подпомага развитието на мозъка на децата, както и развитието на речта в частност. Децата, на които е четено много по-лесно разбират символизацията на света, търсят аналозите в реалността, а и най-важното формират отношение към процеса на четене като към дейност, която носи и дарява удоволствие.

    Ако създадем бебешка библиотека, от рано ще изградим представа у децата, че библиотеките са приятно, забавно и пълно с интересни вълнения място. Не можем да искаме тепърва в първи клас някой да заобича ходенето на библиотека.

    Аз ще даря книжката от снимката.

    А вие?

    Ж.М

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини