Германия обвини "Фейсбук", че не ограничава расистките изказвания

Министърът на правосъдието на Германия обвини "Фейсбук", че прави твърде малко, за да цензурира расистките мнения и призивите на омраза, и предложил среща през следващия месец в Берлин с представители на компанията в Европа, предаде "Ройтерс".

В писмо до "Фейсбук, цитирано от "Ройтерс", Хайко Маас заявява, че е получил много оплаквания от потребители на социалната мрежа, че техните протести за расистки мнения са били игнорирани.

"Потребителите се оплакват, че все по-често фирмата ви не е ефективна в спирането на расистки мнения и коментари, въпреки че посочват конкретни примери", пише Маас, член на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD).

Според министъра оплакващи се ползватели често получават отговори, че определени коментари не нарушават правилата на комуникиране във "Фейсбук".

От "Фейсбук" са обявили, че приемат поканата за среща с министъра, но не уточниха, дали приемат и предложената дата. "Ние приветстваме писмото му и вземаме много сериозно изразените опасения", каза говорителка на компанията. Тя отбеляза, че расисткото говорене е очевидно нарушение на правилата на "Фейсбук" и призова ползвателите на мрежата да не я използват като трибуна за насаждане на омраза.

Правосъдният министър посочи, че определени коментари и постинги са очевидни примери за "подмолна противодържавна дейност" по силата на германското законодателство, което включва и обидно говорене спрямо една етническа група. Според него "Фейсбук" е задължен да изтрива такива изявления, защото те нарушават закона.

Крайнодесни и расистки групировки в Германия често обвиняват социалната медия, че не им позволява да изразяват възгледите си. Те се мъчат да заобиколят налаганите им ограничения, създавайки свои вътрешни мрежи в рамките на "Фейсбук", където "приятелски групи" отбелязват с "харесвам" (like) подкрепата си за унизителни квалификации по адрес на хилядите бежанци, пристигащи в страната всеки ден

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини