Кметове на мижави селца ще си клатят краката в общината,ще ни струват половин милион годишно

    Половин милион годишно ще ни струват кметове на 46 нови кметства с население над 100 души в община Кърджали, които ще трябва да се създадат, заради изборните напъни на вездесъщата Мая Манолова. Така от 48 ще имаме вече 94 кметства.За областта разходите ще са  над  милион и половина годишно. Общо селата от 234 стават 370.

    По  предложение на Манолова и с подкрепата на депутата от ДПС Мустафа Карадайъ в Изборния кодекс през 2014 г. бе записано,че няма нужда от назначавани кметски наместници. Че народа трябва да използва конституционото си право и да гласува в селца, където животът секва. Така се стига до абсурда в Кърджалийско да има села, където по постоянен адрес има над сто жители,но реално няма брой, който дава възможност за съставяне на избирателна секция.

    Общински служители обаче изтъкват по важния въпрос:С какво ще се занимават новите 46 кметове на населени места в общината.Раждания и граждански бракове отдавна няма.Дори при смърт инициативата е в ръцете на имама. Преди общината отпускаше пари за благоустрояване по стопански начин-т.е. с местен доброволен труд. Това го няма вече повече от десетилетие. И сега повечето селски кметове клечат пред общината,защото няма какво да правят в канцелариите си.

    Кметът Хасан Азис зададе въпросът с какви пари ще се устроят новите кметства.Нужни са стаи,обзавеждане,отопление,телефонни връзки.Той предложи с ирония,това да става чрез кметства на колела.

      ДПС берат плодовете на закон, който самите те прокараха. Манолова и Карадайъ пледираха в пленарна зала. Сега мълчат, подчертава народната представителка и съавтор на първия изборен кодекс Цвета Караянчева.Според нея лош или добър сега законът трябва да се спази.Караянчева смята,че кметът на Кърджали Хасан Азис няма желанието да го приложи. Тя посочи като пример кметската заповед, в която се насрочват избори само в съществуващите досега 48 кметства. Според нея в този си вид Изборния кодекс е едно от безумията на кабинета „Орешарски”.

    За Кърджали бг вести областният управител Илия Илиев бе категоричен,че законът не може да бъде коментиран,а само изпълняван.Той определи заповедта на кмета като незаконосъобразна и каза че я обявил за нищожна. След съвещание с кметовете на общини губернаторът сезира ЦИК за казуса.

    Политически наблюдатели смятат ,че инициативата на Манолова е  реверанс към ДПС с желание хората на Местан до постигнат изборна победа над ГЕРБ в малките населени места.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини