Когато бог идва и ти дава хубави неща, това ще да е Бог

На малкия остров Тана от архипелага Вануату в западния Тих океан „Денят на Джон Фръм” се отбелязва подобаващо. Това не е нелепа шега, милостивото американско божество посетило този народ преди години. Не преди векове, едва преди няколко десетилетия. За антрополозите било истинско прозрение да видят, че населението се кланя и поднася всички знаци на почит на ... самолет.

Най-известният случай на явлението, известно в антропологията като “карго-култ” отваря врата към неподозирани разкрития за човешката ни същност. Жителите на Тана обожествили североамерикански войник - Джон Фръм (или “Джон от (на англ. from)…Америка”). Религията, центрирана около Джон Фръм възникнала в края на 1930-те години, според някои източници, когато Вануату е известен като Нови Хебриди, въпреки че имало и версия през 1947 г., че всичко започнало през 1910-те. На практика само в рамките на едно поколение се ражда култ, наблюдаван и описан от учените. Впоследствие идва въпросът дали всички човешки богове и божества не са били в крайна сметка от плът и кръв, като версиите включват и извънземни такива. 

Необикновеният етносоциален феномен от онези не толкова отдавнашни дни обаче е свързан "с разпределението на провизии или товари, продължителните посещения, подаръците и приложението на лекарства сред хората от местните примитивни племена". Той е наречен от учените "карго-култ", но хората от онзи изолиран остров нямало как иначе да реагират на падащите от небето пратки с промишлени стоки за бита, каквито никога не били виждали, нито било по силите им да разберат как са направени. За удобство на боговете, ръсещи американски хуманитарни помощи, имало култови съоръжения във вид на писти, също култов червен кръст. Друг подобен пример от това време е Херцог Филип Единбургски, който е боготворен от племето Яохнанен (Yaohnanen) от архипелага Вануату. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини