Водолази се натъкнаха на мистериозна сфера в морето до турския град Фетие

Лутфу Танриовер се гмуркал около град Фетие по средиземноморското крайбрежие на Турция, когато той и друг водолаз забелязали огромно мистериозно петно носещо се на 22 метра под повърхността. 

Мъжете не знаели какво да мислят за 4-метровата прозрачна сфера, която изгеждала подобна на желатин. Танриовер заснел видео на създанието, което той нарекъл Нещото. Твърди, че едновременно изпитал вълнение и страх при срещата си с него. 

След публикуване на видеото, Д-р Майкъл Веционе от Музея по природна история в Смитсън бил първият, идентифицирал Нещото. Според него става въпрос за яйчна маса на гигантски калмар. 

Веционе подозира, че се касае за огромни червени летящи калмари, наречени Ommastrephes bartramii, въпреки че никой досега не ги е виждал да снасят яйца. Предполага се, че белите точки в сферата са яйцата, но по-големите структури в яйчната маса не са идентифицирани. 

Единствената друга яйчна маса с подобни размери е принадлежала на хумболтов калмар и е документирана от Дана Стаф и колегите и през 2008 год. в Калифорниския залив. Била е с размери 3 на 4 метра, което я прави най-голямата описана в научната литература. 

Тази яйчна маса е съдържала между 600 000 и 2 000 000 яйца или 10 пъти повече от всяка друга принадлежаща на калмар регистрирана някога. 

Причината тези масивни яйчни маси да не попадат по-често на брега е, че обикновено се намират в дълбоки води, а яйцата се излюпват след три дни, което означава, че времето, в което могат да бъдат набюдавани е твърде ограничено. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини