Откриха втора ледена планинска верига на Плутон

    Космическият кораб на НАСА New Horizons успя да заснеме изображения на още една ледена планинска верига на планетата Плутон. Тя се намира в югозападния край на региона известен като сърцето на Плутон.

    Върховете са с височина от 0,8 и 1,6 км. и са разположени на 110 км от Norgay Montes, първата планинска верига заснета от New Horizons. 

    На изток от новооткритата планинска верига се намират ледени равнини в самото сърце на Плутон, наречено Sputnik Planum. От другата страна на планините, започва огромния тъмен екваториален регион наречен Cthulhu. Изследователи от НАСА мислят, че Sputnik Planum може да е относително млад - на по-малко от 100 милиона години, докато тъмните региони датират от милиарди години.  

    "Има ясно изразен разлика в текстурата между по-младите замръзнали равнини на изток и тъмния, обсипан с кратери терен на запад", казва ръководителят на мисията New Horizons  Джеф Муур. Според него в момента се случват сложни взаимодействия между светлите и тъмните материали и той и екипът му се опитват да разберат повече. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини