Все повече гърци се обръщат към биткоин заради капиталовия контрол

    Има поне един законен начин за изнасяне пари от Гърция в последно време, който предоставя и защита от обезценяването им в случай, че драхмата се завърне – да бъдат обърнати в биткойн, пише "Ройтерс".

    Въпреки че е невъзможно да се каже точно колко, интересът към криптовалутата в Гърция е нараснал значително, тъй като властите нямат достъп до нея, а може да бъде прехвърляна от всяко свързано с итнернет устройство.

    Броят на новите клиенти, които внасят поне 50 евро в единствената базирана в Гърция биткойн борса BTCGreece, в която могат да участват само гръци, се е увеличил с 400% между май и юни, посочва основателят Танс Маринос, според който клиентите му са "няколко хиляди". Средният депозит е около 700 евро.

    Криптовалутата позволява точно това, срещу което се бори капиталовият контрол: изнасяне на пари от банковите сметки на гърците, в това число и извън страната. "Когато хората опитват да изнесат пари от страната, а държавата им пречи, биткойн е единственото решение", коментира Адам Вазири от UK Digital Currency Association. "Няма много други възможности, освен ако не искате да купувате диаманти, а това е сложно".

    Маринос посочва, че основната цел на притежателите на биткойн е да се предпазят от възможността Гърция да излезе от еврозоната и съответно всички депозити в банките да бъдат обърнати в девалвирана нова национална валута. "Много хора пазят всичките си биткойни, които купуват в нашата платформа, докато разберат какво искат да правят с тях", коментира Маринос. "Смятат, че сега, като имат биткойни, са в безопасност", добавя той.

    Стойността на биткойните – уеб-базирана дигитална валута, която е в свободно обръщение от шест години насам и не е подкрепена от централна банка или правителство – е много волатилна.

    Криптовалутата достигна върховната си стойност към края на 2013 г., когато се търгуваше за 1200 долара, след което се срина със 70% след хакерска атака срещу токийската борса Mt.Gox в началото на 2014 г.

    След фалита на Гърция по дълга към МВФ тази седмица, цената на биткойн стигна своя връха за последните 3 и ½ месеца – 268 долара за биткойн на борсата Bitstamp. Цената се е повишила с 20% от юни насам, а броят на ежедневните транзакции е достигнал рекордните 150 917.

    Повечето от анализаторите на биткойн признават, че ръстът на цената на дигиталната валута се дължи най-вече на спекулации, че капиталовият контрол ще повиши търсенето. През март и април 2013 г., когато Кипър въведе ограничения върху тегленето, биткойн поскъпна със 700% .

    Coinbase – една от най-големите фирми, които предоставят биткойн "потфейли", до която Гърция в момента няма достъп – съобщава, че среща значителен интерес от Италия, Испания и Португалия.

    Фирмата обяви, че дневните регистрации от страните от еврозоната са се увеличили с 350% от началото на юни насам. В сравение със средното ниво за юни покупките с виртуалната валута от еврозоната са се увеличили с 250%.

    На 20 юни в Гърция се появи и първият биткойн банкомат, в семейна книжарница край Атина. Машината позволява клиентите да внасят евро и да получават срещу тях биткойни при настоящия обменен курс, които след това да ги изпращат в електронния си "портфейл".

    При все, че гърците се редят пред банкоматите, за да получат до 60 евро на ден, биткойн машината не е била ползвана откак преговорите с кредиторите бяха прекратени в неделя.

    "Преди неделя, имаше ограничен интерес, най-вече клиенти, които питаха как работи и какво прави", коментира Мария Варила, която работи в книжарницата. "От неделя, когато започна безумието, няма никакъв интерес".

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини