Отвратителна бактерия на прага на дома ви

Няма да повярвате какви бактерии внасяте в собствения си дом.

Дори и да почиствате основно къщата си всеки ден, армия от микроби чака на прага. 

В скорошно изследване учени от Университета на Хюстън са открили, че 40% от праговете, както и 39% от подметките на обувките са замърсени с бактерията C. difficile . 

Защо това е проблем? Както подсказва името и бактерията не се поддава лесно на лечение - няколко от щамовете са устойчиви на антибиотици. Заразяване с тази бактерия причинява диария, а в някои случаи и опасно възпаление на дебелото черво. 

Публикувано наскоро проучване сочи, че почти половин милион души се заразяват със C. difficile всяка година и въпреки, че инфекцията поразява най-често пациенти на болници, около 35% от случаите започват на други места. 

Но как точно бактерията се оказва пред прага? Обувките се замърсяват от различни източници, а ние най-редовно стъпваме върху прага на дома си с тях. 

Изпражнения от различни животни, включително птици, е един от примерите за неприятни неща, които обувките могат да разнасят. Тези изпражнения може да съдържат спори на C. difficile.

Веднъж попаднали на повърхността, спорите могат да живеят с месеци. Когато хората случайно ги погълнат се увеличава риска да заболеят. 

Искате ли да избегнете риска от попадането на бактериите у дома ви и от прекарването на прекалено дълго време в тоалетната? Решението е просто: събувайте обувките си пред прага. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини