Правителството реши: Токът няма да скача от първи август


Ще бъде изграден фонд за сигурност на енергийната система

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е взето решение, благодарение на което цената на електроенергията да не се повишава от 1 август и също така да бъдат взети мерки за решаване на един от най-големите проблеми в енергетиката - натрупаният дефицит и предстоящата либерализация на пазара на електроенергията. 

Съветът за обсъждане проблемите в енергетиката се проведе при премиера Бойко Борисов. На заседанието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на КНСБ Пламен Димитров, председателят на БСК Божидар Данев и работодатели. 

Министър Петкова обясни, че благодарение на тези мерки се запазва балансът и сигурността в енергийната система. Реформата не нарушава основният принцип на справедливост. Основните стъпки, които ще бъдат предприети до края на месеца - промяна в законодателството относно енергетиката, при какви цени и условия обществения доставчик купува от ВЕИ. Ще бъде изграден фонд за сигурност на енергийната система. Също така трябва да бъде спряно двойното субсидиране на енергийните предприятия, които са изградени със средства от еврофондовете и получават пари от държавата. Последната стъпка, която предлага министър Петкова, е оптимизиране на разходите в държавните предприятия с 10%. 

По-рано тази сутрин председателят на КЕВР Иван Иванов дори намекна, че при по-стриктни параметри от страна на правителството може да се окаже, че цената на електроенергията дори може и да падне.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини