Гущер сменя пола си на слънце

Става въпрос за брадатия дракон, който обитава Източна Австралия.

Учени за първи път откриха гущер, който си сменя пола, когато е на слънце, съобщи британският в. „Телеграф“. Става въпрос за брадатия дракон, който обитава Източна Австралия.

Изследването е разкрило, че ембриони с две Z-хромозоми - белег за мъжки пол, могат да станaт женски, ако са изложени на висока температура. Това на практика означава, че полът на австралийския гущер се определя както от комплекта хромозоми, така и от топлината, при която се развиват яйцата му.

За разлика от хромозомите X и Y при хората влечугите имат Z и W, като ZZ дава мъжки пол, а ZW - женски. Учените са направили изследването със 131 гущера. Химическият анализ показал, че 11 от ембрионите, които имали мъжки хромозоми, след излагане на висока температура станали женски. Опитът разкрил и че поколението на подобен женски гущер и нормален мъжки няма полови хромозоми. Полът на това потомство се определя изцяло от температурата.

Революционното откритие повдига въпроса за потенциалната роля на глобалното затопляне за промяна на биологията и на генома на чувствителните към климата влечуги.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини