Ахмед Муса и още 13 души отиват на съд за радикален ислям


Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 14 души за проповядване на радикален ислям и разпространение идеите на "Ислямска държава".
Обвиненията са за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". 

14-те обвиняеми бяха задържани при две големи операции на ДАНС в ромските квартали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Сред тях е и пазарджишкият религиозен лидер Ахмед Муса Ахмед. 

През ноември м.г. той и още шестима бяха арестувани в пазарджишкия ромски кв. "Изток", като им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война.

В средата на март бе арестувана нова група от шестима души, а за един има обявена Европейска заповед за арест.

Според прокуратурата 14-те обвиняеми са работили активно за налагането на халифат и са разпространявали през "Фейсбук" клипове с пропаганда за война. В хода на досъдебното разследване са събрани доказателства, че българската клетка на радикален ислям у нас е Пазарджик и регионът. 

В момента 12 от задържаните са в ареста, а двама са освободени заради влошено здравословно състояние. Те са с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лв. Наблюдаващият прокурор по делото Недялка Попова каза, че за кратък период от време са събрани 30 тома документи, доказателства и експертизи и преводи, предаде "Фокус". 

Предоставени от ДАНС са фейсбук профилите на обвиняемите, които са предимно на арабски и турски език. Разпитани са 70 свидетели в досъдебното производство, от които шестима са със скрита самоличност. 23-ма експерти са работили по досъдебното производство, като са извършили преводи, а също и експертизи на съдържащите се във фейсбук профилите данни.

"Процесът на разпространение на идеите на "Ислямска държава" не е само в Пазарджик. Това, което е проповядвано от първата група, осъдена за разпространение на радикален ислям, дава резултат, което е тревожно за нас. Хората, които са приобщени към този вид ислям не са само тези 14 лица. За това делото е разделено. От 45-те претърсени адреси при акцията на ДАНС, в момента част от материалите са отделени във второ дело", заяви прокурор Попова. 

Тя каза още, че няма повдигнато обвинение за съучастие.

"Всеки отговаря за собственото си деяние, за това, което лично е извършил. Нямаме група, нямаме съучастие, а индивидуални обвинения", уточни Попова.

Образуваното наказателно дело от общ характер е разпределено на съдия Ивета Парпулова.

Вчера Пловдивският апелативен съд увеличи от 1 на 2 г. затвор присъдата на Ахмед Муса Ахмед по т.нар. имамско дело. 

13-те имами - Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа, бяха осъдени от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 г. 

Повдигнатите обвинения срещу тях са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. 
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини