Пеевски прехвърли три свои фирми на офшорката си

Бурните ежеседмични размествания в корпоративните владения на Делян Пеевски продължават. По-малко от десет дни след като стана ясно, че майка му Ирена Кръстева му е дарила дяловете си в "Био уотър", "Био уотър инвестмънт" (и двете без дейност към края на 2015 г.), "НСН инвестмънт" (през която контролира "Техномаркет") и "Балканска медийна компания" (в която е издателският бизнес на семейството), депутатът от ДПС обяви, че е продал първите три от фирмите. Това става ясно от подадена от него до парламента декларация за конфликт на интереси. Декларацията е с дата 27 май, но входящият й номер е от 1 юни.

На същия ден са заявени и вписвания в Търговския регистър, откъдето се разбира, че реална промяна на собствеността няма.

Вместо излизане - преместване в Дубай

От представените в Търговския регистър договори става ясно, че "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт" са продадени на "НСН инвестмънт". Сделките са от 27 май и са сключени по номиналната стойност на дяловете, което означава, че компанията, собственост на Пеевски, е платила на депутата по 10 хил. лв. за двете дружества без дейност.

На същия ден е сключен и третият договор, чрез който самото "НСН инвестмънт" е продадено на Intrust Limited. Това е компания, която с декларация от 27 ноември 2015 г. Пеевски заяви, че е придобил заедно с още две други чуждестранни дружества - Redwood Capital и Uno de senso group. Впоследствие, на 4 януари 2016 г., той обяви, че е придобил и Richi International, a на 28 април заяви, че е продал последните три от четирите си чуждестранни компании. Съдейки по декларациите му към момента, той все още би трябвало да е собственик на Intrust Limited, така че реално и тази сделка е преместване от единия джоб в другия.

За разлика от сделките за "Био уотър" при тази за "НСН инвестмънт" не е посочена цена, а тя е уточнена в анекс към договора, който не е приложен. От представената в Търговския регистър информация става ясно, че Intrust е основана на 23 ноември - четири дни преди декларацията на Пеевски, че е собственик. Директор на регистрираната в Дубай компания е индийският гражданин Танвеер Мохамед Асгар Шакх. Същата комбинация от индийски мениджъри в дубайско дружество се забелязва и в TGI Middle East - компанията, която купи дела на Пеевски в "Булгартабак" и чиито представители влязоха в управлението на цигарения холдинг.

Равносметката след всички операции до момента е, че Пеевски остава официално пряк собственик само в Intrust (чрез което контролира "Техномаркет") и в "Балканска медийна компания" (което контролира вестникарския бизнес и е собственик на имоти).

От 0 до 74 млн. лв.

Според данни на "Капитал" към края на 2015 г. "НСН инвестмънт" декларира активи за близо 74 млн. лв., но това е преди то да придобие "Техномаркет". От тях 7 млн. лв. са земи и имоти, 15.7 млн. лв. са акционерни и дялови участия, а 49.5 млн. лв. са вземания от предприятия от групата. В пасивите е вписано, че това е финансирано с 18.2 млн. лв. задължения към предприятия от групата, 15.5 млн. лв. други задължения, а 38.8 млн. лв. са осчетоводени като приходи за бъдещи периоди. За 2015 г. компанията има 800 хил. лв. приходи изцяло от лихви от предприятия от групата и 399 хил. лв. печалба.

Така създадената миналото лято от Ирена Кръстева компания и на два транша дарена на сина й за няколко месеца е успяла да натрупа внушителни активи. А през 2016 г. има и още редица операции като продажбата на дялове в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин", както и покупката на "Техномаркет". Така след последните трансформации не е ясно за прехвърляне на колко активи и на каква стойност става въпрос. Не е известно и каква е целта на операцията.

Друг неясен момент е дали за сделката не е трябвало да бъде поискано разрешение за концентрация от КЗК. Доколкото и купувач, и продавач са компании, притежавани от Делян Пеевски, може да се претендира, че няма смяна на контрола. Ако обаче и дубайската офшорка скоро бъде обявена за продадена, ще се смени и контролът над веригата "Техномаркет".

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини