Старите занаяти на Одрин оживяват във фотоси,предстои да увековечат и кърджалийските

Старите занаяти на Одрин оживяха във фотоси в Артгалерия „Кръг”в Кърджали.Предстои същото да се случи и с традиционните занаяти на града край Арда.Инициативата е посветена на побратимяването на двата града, което стана неотдавна. Тя е част от протокола за сътрудничество, подписан между кметовете на двата града.

  Млади хора успяха да уловят в обективите си угасващи вече традиции и да ги върнат към живот в цветни фотоси. Те са озаглавили своята изложба „Старите занаяти и техните майстори от Едирне”. Представени са 41 майстора и 41 съдби. Фотосите са дело на 11 любители-фотографи от школа, съществуваща близо тридесет  и пет години.

  Показаната в артгалерия „Кръг” изложба е част от тазгодишното издание на инициативата „Мултикултурния град”, която се провежда за осма поредна година. В нейните рамки се връчва и наградата „Мултикултурният човек”.

 Откриването на изложбата бе уважено от кмета на Кърджали Хасан Азис, народния представител Мустафа Ахмед , зам.-кмета Елисавета Кехайова, зам.-кмета Юсеин Ахмед. Присъстваха и деца от Бял извор.

 Вместо встъпителни слова,изложбата бе открита с изработването пред публиката на сач от потомствения майстор Ислям Реджеб Али от село Воловарци. Той е шесто поколение майстор. Повече от век неговите предци са изготвяли сачове,  продавани  по цялата страна. Той изработва своите произведения без грънчарко колело. Глината край Воловарци се оказва изключително подходяща за сачове.

  Председателят на фондация „Кръг” Радост Николаева посочи,че в Кърджалийско все още има съхранени занаяти и очаква втората част на инициативата,която ще ги документира ,да бъде представена както в Кърджали ,така и в Одрин.

  Приветствие към авторите на фотосите и към гостите отправи народният представител Мустафа Ахмед.Той напомни,че Кърджали е столица на толерантността на Балканите и му прилягат такива изложби.Той изрази удовлетвореност, че се документират стаарите традиции,старите майстори. Фондация „Кръг” поддържа топла връзка с Едирне.Похвална е инициативата на кмета Хасан Азис за побратимяването ,каза още Мустафа Ахмед.

Ръководителят  на проекта  Делек Алтай  посочи,че нейното сдружение не само обучава аматьори-фотографи ,но и работи по социални проекти,като този за опазване на традиционните занаяти.Работихме цяла година.Беше трудно,защото не всички бяха съгласни да ги снимаме.Направихме стотици фотоси,за да отсеем най-качествените,призна г-жа Алтай.Тя подчерта,че някои от документираните професии са на изчезване и снимките са в помощ на историята.

  Кметът Хасан Азис посочи,че първото му усещане  е, че откриваме самите себе си във фотографиите.Мултикултурността е основа на толерантността.Чрез изкуството вие показвате самите нас,нашите традиции и развитие,обърна се градоначалника към творците.Кметът каза още,че чрез фотографиите се сещаме за старите занаятчии,които са носители на прогреса,защото високите технологии са започнали от тях.Показвате трудолюбие и непреходност.Ще очакваме втората част на изложбата,посветени на кърджалийските майстори,отбеляза Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини