Водещ експерт по европроекти към бизнеса в Кърджали: Има пари за туризъм,ползвайте еврофондовете

Водещият експерт по европроекти Биляна Тончева призова бизнеса в Кърджали да използва еврофондовете за развитието на туризъм. Тя посочи,че по Оперативна програма „Неземеделски дейности в земеделски райони” може да се кандидатства за грантове до 300 000 евро за развитие на туризъм. Условие е осигураване на 25% съфинансиране. Тончева бе лектор на семинар в комплекс „Меаца”, организиран от председателят на КРИБ-Кърджали инж.Фахри Идриз.Самият домакин от своя страна пък изнесе лекция за перспективите и практиките в развитието на туристическата индустрия в региона пред студенти в специалност „Туризъм”,на филиала на Пловдивския уневерситет „Любен Каравелов” в Кърджали. Инж.Идриз защитава докторат по икономика и не крие, че темата, която го вълнува е развитието на туризма в региона.

  Биляна Тончева е адвокат, прокурист на софийската фирма”Еко Глоуб” ООД и има зад гърба си над 300 европроекта.  Тя сподели, че стартират четири програми в летните месеци.Това са „Иновации и конкурентноспособност”, ”Развитие на човешките ресурси” , „Неземеделски дейности в земеделски региони” и „Енергийна ефективност”. Основната цел е увеличаване на заетостта и и повишаване на икономическата ефективност на българските фирми. Адв.Тончева посочи,че наред с фирмите в туризма,се насърчават и предприятия, които през последните три години имат износ. Важното е да се ангажират младежи до 29 години, работници над 54 години и хора в неравностойно положение. Грантовете в ОП „Развитие на човешките ресурси” са до 390 000 лева, като ако фирмата има персонал до 250 души не се налага да участва със съфинансиране. Предвидена е ивъзможност за обучение на персонала , включително за комуникации и водене на преговори.

Водеща софийска фирма пък представи изгодни възможности за ползване на ваучарната система от работодателите. Компанията работи с 8000 търговски обекта в страната и има над 200 000 клиента.

Да задвижим икономическите лостове, които са от голяма необходимост за региона,каза в приветствието си инж.Фахри Идриз. Животът е цел,план и действие. Ако през този програмен период в област Кърджали се реализират 100 проекта по 1 млн.лева, това са 100 млн.лв.инвестиции за няколко години. Това по моите скромни изчисления може да доведе до създаването до 1000 нови работни места. Ако ние днес дадем пълната си подкрепа и гарантираме работни места със заслужени заплати, нито един млад човек няма да напусне страната ни и ще допринесе добавена стойност на своя регион, подчерта инж.Фахри Идриз. Той посочи,че на семинара присъстват студенти-бъдещи туроператори,хотелиери,ресторантори. Поканихме ги, за да ги мотивираме в бъдеще да развиват туристическата индустрия в региона,отбеляза домакинът на семинара.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ma
    mama vi
    1 0
    18:29, 29 май 2015
    Бу чобан мъ съледжек ба... :d

Още новини

Последни новини