Изселници напират да вземат инвалидни пенсии в Кърджали,според ТЕЛК всичко е законно

Д-р Илия Габровски

Изселници напират да вземат инвалидни пенсии в Кърджали,защото режима в нашата страна е по-либерален от този в Турция.Ситото в южната ни съседка прави невъзможно пенсионирането по болест на мними болни.Те обаче идват в Кърджали и се опитват чрез познати да пробият в местния ТЕЛК.Много често нашенци се представят за психично болни.Твърдят,че усещат страх като останат сами или се страхуват да пътуват в обществения транспорт.Срещу това чакат съответното медицинско заключение от специалист.

 Председателят на една от двете комисии в ТЕЛК д-р Илия Габровски,който е от седем години на този пост,коментира,че темата се дъвче от години.Изселниците заминали след 1989 г. са двойни граждани и имат право да се пенсионират по болест в нашата страна и се възползват от това.При лечение,прегледи или пребиваване в болници в Турция,те превеждат на български цялата медицинска документация.Те я представят в Кърджали на лични лекари и специалисти и получават след преглед амбулаторен лист.Те идват с протокол в ТЕЛК.Няма нито един случай да е инвалидизиран пациент ,само по документи от Турция без да е минал през определен от спогодба ред,категоричен е д-р Габровски.Председателят на ТЕЛК посочи, че съществува междуправителствена спогодба,регулираща тези случаи,когато пациенти по здравословни причини не могат да додат да се прегледат при наши лекари.Прегледът се извършва от 8-членна лекарска комисия в южната ни съседка. Медицинската документация отново се превежда и чрез посолството се изпраща в НОИ-София.От там я свеждат в НОИ-Кърджали.В ТЕЛК освен целия набор от документи постъпва и копие на българската лична карта.Ние сме длъжни без да видим болния да определим процент на инвалидност,пояснява д-р Габровски.Според него обаче,такива случи са единични.

  Като цяло,най-висок е процентът на сърдечно болните,които минават през ТЕЛК-Кърджали подчерта дългогодишния му председател д-р Габровски.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Фе
    Фея
    1 0
    07:23, 28 май 2015
    Сигурно вече свършиха циганите с епилепсия, на които да раздават ТЕЛК-решения. Защото жалкото е, че в България, поради известни на всички причини, здрави хора получават инвалидни пенсии. Да се чуди човек, имат ли съвест тези, които получават такива пенсии, както и тези, които им я дават.
  • 2
    Ко
    кокона
    2 0
    07:36, 29 май 2015
    Това е България публична тайна е че телково решение се дава на тоя който има връзкки,а който има нужда мудават подигравателни проценти.
  • 3
    Ма
    маргарита
    1 0
    11:58, 29 май 2015
    90 % са фалшиви,симулативни .............и са само на ц***** и турци...........има и голяма армия от соц.работници,санитарки,доктори в телк комисии...които сътрудничат и помагат за тези фалшификации

Още новини

Последни новини