Путин задължи министрите да се отчитат за лични покупки

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който задължава членовете на правителството да отчитат разходите си при всяка крупна придобивка.
Мярката засяга поземлени имоти, жилища, коли или акции, дори ако разходите не превишават съвкупния доход на семейството за три години, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

За целта е внесена поправка по инициатива на министерския съвет и във федералния конституционен закон "За правителството на Руската федерация".

Според предишната действаща редакция членовете на правителството бяха задължени да представят сведения за своите разходи, а също за разходите на своите съпрузи и непълнолетни деца при всяка сделка по закупуване на поземлен имот, друга недвижима собственост, транспортно средство, ценни книжа, акции, ако сумата на сделката превишава общия доход на министъра и неговата съпруга за последните три години, предшестващи сделката.

Сега последното условие отпада. Внася се и уточнение, че членовете на правителството нямат право да се занимават с предприемаческа дейност лично или чрез доверени лица, включително да участват в управлението на стопански обект независимо от неговата организационно-правна форма, освен ако не им е поръчано от правителството да участват в управлението на тази организация.

Освен това министърът е длъжен да предава за времето, докато е на този пост, ценните книга, които притежава, на доверително управление в съответствие с гражданското законодателство. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини