Хасан Азис:Вложили сме духовност в темелите на Европа!

Вложили сме духовност в темелите на Европа!Днес честваме Денят на светите братя Кирил и Методий, които са не само небесни покровители на Стария континент , но и съавтори на идеята за обединена Европа. Това заяви на тържеството по случай 24 май,Деня на българската просвета и култура и на славянскта писменост кметът на Кърджали Хасан Азис. Той говори в присъствието на народните представители Цвета Караянчева, Айхан Етем, Мустафа Ахмед, председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсмана Расим Муса, началника на Регионалния инспекторат на МОН Гроздан Колев, на президентът на Ротари клуб Наталия Пачилова,енорийският свещеник отец Петър  и стотици граждани, събрали се в Градската градина.

Градоначалникът подчерта че 24 май е най-тачения български празник, честван вече двеста години. Всеки от нас изпитва гордост ,че е потомък на народ със стратегическо място в Европа. Дали сме на света азбука, отбеляза Хасан Азис. Той посочи,че в България делото на светите братя е намерило най-благодатна почва. Днес е празник на хората наливащи основите на нацията. Ние сме очевидци на делата на сътворци на световната цивилизация,каза още кметът. Той поздрави специално ветераните- учители и абитуриентите.

Празничният ден започна с манифестация, водена от знаменните групи на училищата.Тя премина по бул.”България”,където бе приветствана от ръководството на общината. Пред паметника на освободителите започна общоградско тържество, открито с химна „Върви народе възродени” в изпълнение на оперетния състав към Дома на културата и детска вокална група.Първокласници поднесоха цветя на паметника.

След словото си кметът за 11 поредна година награди изавени ученици, спечелили награди на олимпиади и конкурси. Награди връчи и Наталия Пачилова,президент на Ротари клуб-Кърджали.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини