Ивайловград става управител на крепостта „Лютица”

Ивайловград поема управлението на средновековната крепост „Лютица” в местността „Акаланската пътека”.Археологическият обект ще бъде предоставен на местната власт за срок от 10 години, за дейности, свързани с опазването и представянето му. Това става възможно с решение на правителството от тази сряда.

 “Лютица” е на намира на 5 км югозападно от Ивайловград и освен че е една от най-добре запазените български средновековни крепости, е и една от най-големите в Източните Родопи. Известна още като “Мраморният град” и “Цитаделата на Калоян”.

Руините на крепостта са на площ от 26 дка. Имат форма на неправилна елипса. Крепостните стени са дълги около 600 м и високи до 10 м, като са запазени 8 от 12-те кули на укрепения град.

Предполага се, че това което е останало днес от “Лютица” всъщност е споменавания в летописите голям и богат средновековен град Лютица – център на епископия между IX – XVII в. и архиепископия от XVII до XVIII в., изиграл важна роля в българската история. Млраморният град играе важна роля особено при царуването на цар Калоян (

Основният градеж на Лтица е датират още от IV – VI в. Твърдината е просъществувала чак до края на XVIII в., когато губейки значението си като фортификационно съоръжение запада, а жителите й се преселват край близките минерални извори и основават днешното село Лъджа.

Сред огромното количество находки от всички периоди – керамика, накити, монети, битови предмети от кост и метал, архитектурни детайли и др., специален интерес представлява откритата керамика, идентична на тази от Плиска и Преслав, с което се доказва, че крепостта е българска и е била център на високо развита култура.

Голяма част от артефактите, открити при крепостта са изложени в Общинския исторически музей в Ивайловград.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини