Лютви Местан поиска на турски от трибуната в Джебел правото да агитира на майчин език

Председателят на ДПС Лютви Местан поиска на турски език правото да се агитира при политически прояви на майчин език в Деня на Джебел, когато се честват 26 години от началото на Майските събития, довели до падането на тоталитарния режим..Местан размаха пред хилядното множество изпълнило площада на Джебел 11 наказателни постановления срещу него и депутати на Движението за права и свободи, за това че  по време на миналогодишната предизборна кампания са агитирали на майчиния си език. С тези постановления се налагат глоби от по две хиляди лева.Глобяват ни, че сме поискали да говорим с вас на съкровения си майчин език,обърна се към привържениците на ДПС Лютви Местан. Той подчерта,че това се случва в демократична България, която от 8 години е член на Европейския съюз.Много неща постигна българската демокрация,но това, че председател на Парламентарна група е глобяван,означава,че много път трябва още да извървим. Това е каузата,която ни е събрала на този площад,обобщи председателят на ДПС. Той посочи,че едно от наказателните постановления е за глоба от 681 лева. Това е за да се подчертае, че българската държава е създадена през 681 г.  и ниие нямаме място в нея.Това  представлява особена гавра.Тя иска да подскаже че областният управител наложил наказателното постановление смята тази държава само за своя и ме смята за чужденец и иска да се откажа от идентичността си,от езика си,каза още Местан.Той отговори на губернаторът на турски:Уважаеми г-н областен управител, и ние сме родени тук.България е и наша Родина!

  Лютви Местан посочи, че вчера по една национална телевизия обявили резултати от анкета.Девет процента от анкетираните само били съгласни по време на политически изяви да се агитира на турски език. Правата на човека са свещени,защото са неприкосновени.Редно е те да се зачитат и в Родината ни. Затова след час ще се явя на делото на живота ми,за да защитя това свещено право да общувам с вас на майчиния си език, каза още лидерът на ДПС.Той изрази несъгласие с тези,че агитацията на майчин език застрашавала националната сигурност и националните интереси. Сравняват ни със Западните Балкани. ДПС е най-отговорната и патриотична партия в Европейския съюз.Нашите протести са мирни. Те са символ на мира и справедливостта.В ръцете си държим не оръжие или камък , а цвете с което отговаряме на езика на омразата,подчерта Лютви Местан. Веднага след словото си той се отправи към Момчилград,където започваше заседание на съда по наказателното постановление за проведената от него агитация на турски език.

  В приветственото си слово,съпроводено с превод на български турският посланик Негово Превъзходителство Сюлейман Гьокче подчерта,че днес е щастлив ден,защото в Джебел има празник и в Република Турция също има празник.За да празнува Джебел,това се дължи на вашата решителност и вашата вяра,обърна се към множеството на площада дипломатът.Той поздрави Лютви Местан за визията на ДПС и за успешното му лидерство.Посланикът подчерта,че Турция е искрен приятел на България и съюзник в НАТО. Тя е готова да се притече на помощ не само на сънародниците в нашата страна, но и на целия български народ при нужда.Знам,че и в България има същите чувства към Турция, заключи Н.Пр.Сюлейман Гьокче.

  В словото си кметът на Джебел Бахри Юмер припомни,как преди 26 г. от Джебел започват Майските събития. Те доведоха не само до падането на тоталитарния режим в България,но и на Берлинската стена, каза градоначалникът.Той подчерта,че в страната днес се надига неофашизъм. Днешното правителство се подкрепя от лъжепатриоти, лъжереформатори,противници на членството ни в Европейския съюз, категоричен бе Бахри Юмер.Градоначалникът отчете ,че за една година е постигнато много. Асфалтирани са повече от двадесет улици в града,прокарани са шосета към няколко населени места,а други са водоснабдени.Изградени са футболно и баскетболно игрище, тенискортове. Знаем ,че много още трябва да направим и ще се постараем,категоричен бе Бахри Юмер.

Приветствие към джебелчани отправи бившият посланик на Р Турция в нашата страна и защитник на турското население по време на т.нар.Възродителен процес Тахсин Бурджуоглу.Поздравления поднесоха лидерът на Балгьоч проф.Юксел Йозкан,представители на изселнически организации и политически партии от Р Турция.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ма
    Майна
    2 -2
    14:29, 19 май 2015
    Никой не ти е отнел правото да говориш на майчиния си език, керата.Ама ти,настройваш обикновенните хора от този етнос и им насаждаш омраза към България. Ей,,,,,аннъннъма ,,,вече 65 години живея с тези хора,мои комшии са. Живеем си харно и задружно. Сабахлем като стана,най напред си виждам комшията.Махай се мръсен маман от Родината ми и не трови живота на хората!!!!
  • 2
    Ма
    Майна
    2 0
    14:35, 19 май 2015
    И още нещо гусин местан,За толкова години от как живея заедно с моите комшии,никой не е казал добра дума за хора като теб.може и да се мислиш за окумуш адам, но си олицитворение на злото,керата.
  • 3
    Тр
    трезвен човек
    0 0
    17:18, 19 май 2015
    Агент Павел Местанов да говори за възродителен процес за майчен език и т.н. а не говори колко хора около него е натопил и им подпалилчергите. А най простият кмет от ДПС в страната е бахри юмер.той има вид и маниер на касапин.Прост и само парадира с "приноса си за ..." Абе какво зависело от тебе,какво участие си взел освен едни сляп и напомпен прост който го манипялират другите по тарикати от него. Националист но само в такава анархия като България може да вирее инече с шутове за турция.предател на Българиея
  • 4
    Sl
    slav_1432069877
    0 0
    00:00, 20 май 2015
    Е... Като си роден в българия и искаш да агитираш на майчиния си език - български ! Нали за майчин говорим щото....къв ти е проблема аджеба ???
  • 5
    Ре
    Рени
    0 0
    15:13, 20 май 2015
    Много верен е 1 коментар.Те създават тази връждебност между българи и турци.
Последни новини