Стивън Хокинг предупреди, че скоро изкуственият интелект ще надмине човешкия

Известният теоритечен физик Стивън Хокинг се запозна с футболната звезда Дейвид Бекъм и се сравни с него. "И двамата ни определят като британски икони, понякога теб оценяват повече, понякога мен.", каза Хокинг.

Освен проведения лек разговор с Бекъм и съпругата му Виктория, Хокинг предупреди и за риска, който роботите убийци представляват за човешкото съществуване.

"Изкушаващо е да отхвърлим представата за интелигентните компютри и да я определим като научна фантастика, но може да се окаже грешка, всъщност нашата най-голяма грешка", казва ученият.

Той има предвид автономните оръжейни системи представляващи роботи, които могат да се прицелват и убиват без нуждата от човек, който да натисне спусъка. Хокинг предупреждава, че лоши актьори и предизвикани от компютрите грешки, могат да накарат тези оръжия да нанесат огромни щети на човечеството.

Физикът посочи още, че самоуправляващите се коли и гласовият асистент Siri са симптоми на надпреварата за създаване на интелигентни оръжия.

Като член на Института за изучаване бъдещото развитие на живота, той настоява за повече изследвания за предотвратяване щетите от изкуствения интелект, ако той изпревари в развитието си човешкия.

"Можем да си представим как подобни технологии, изпреварват по-интелект финансовите пазари, стават по-изобретателни от изследователите и по-добри манипулатори от човешките лидери и в крайна сметка ни покорят с оръжия, които ние дори не разбираме", казва Хокинг.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини