Kaкво ни очаква до 2050 г.?

Днес населението на земното кълбо наброява 7,3 млрд. Всеки ден хората по света се увеличaват с 200 000 души.

Преди време прирастът ни е бил бавен. За 11 500 години сме стигнали 1 млрд., но само 130 години по късно сме станали 2 млрд., последните 50 години популацията отново се е удвоила.

Само след 15 години – през 2030 г., броят на населението ще се увеличи с още 1 милиард, а след още 20 години, през 2050-а, се очаква да надскочи 9 млрд. Прираст с 2 млрд. души, но не за хилядолетие, а за 35 години.

Населението на света никога не е нараствало толкова бързо. В бъдеще ни очакват трудности за поддържане на човешката популация. Това засяга храната, водата и необходимата електроенергия. С всеки изминал ден имаме нужда от повече храна вода и енергия.

Климатът се променя по естествен път, но ние хората ускоряваме негативните промени в екосистемата. Трябва да се потърсят алтернативни решения за бъдещето на планетата и поколенията.

Един от сериозните проблеми е храната. Трябва да се намерят методи да не увредим земята, която ни изхранва. За изхранването на един американец днес са необходими 8 декара обработваема площ. През 2050 г. тези 8 декара трябва да изхранват 4-ма американци.

Другият проблем е водата. 97% от водата на Земята са солени и само 3% са питейни, но само 1% от тези 3% са достъпни, което е ограничен ресурс. От този 1% човекът използва 2/3 от водата, за да си набави храна.

Количеството за приготвяне на всекидневното ястие разкрива причините. Нека дадем един пример с едно ястие. За отглеждане на 2 картофа са нужни около 25 л вода. Салатите изискват около 140 л, а 2 яйца поглъщат 270 л. Чаша прясно мляко поглъща още 200 л, а за пържола ще излеем 2000 л вода.

За цялото това ястие са нужни над 2600 л вода, а всеки час консумираме милиони подобни ястия. Всичката тази вода се използва за земеделие и за отглеждането и приготвянето на плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти. Водата ще се превърне в един от най ценните ресурси.

Аралско море отдавна вече не е море. Канали и язовири са пресушили водата на Аралско море. Това не е единственият проблем, фактите го доказват. В Китай едва 10% от реката Хуанхъ достига морето. Същото е положението с река Инд в Пакистан. От река Колорадо в САЩ даже по малко от 10% достигат Мексико.

Друг проблем е енергията, повечето ни дейности в ежедневието я изискват. Бъдещата ни популация от 9 млрд. ще изисква още повече енергия. Днес в градовете живеят повече от 3.5 млрд. души, но през 2050 г. се предвиждат двойно повече. Броят на пътуващите по въздух тогава ще се увеличи на 16 млрд., което е равносилно на 44 млн пътници дневно.

Броят на сухопътните превозни средства ще стане 2 млрд. Само в Китай броят им расте с 1500 на ден. Ще се нуждаем от 110% повече петрол, което е равносилно на зареждане с 265 000 л всяка секунда. Ще се изградят още 1000 топлоелектроцентрали, което ще окаже влияние на природата и въздуха. До 2050 г. само изкопаемите горива ще изхвърлят още 300 млрд. тона въглероден диоксид в атмосферата.

При сегашния темп на консумация петролът ще се изчерпи след 50 години, а въглищата – до края на века. Замърсяването ще ускори климатичните промени. Много хора ще бъдат застрашени от бури, катаклизми и покачване нивото на океана.

Хората трябва да усвоят слънчевата и вятърната енергия. Запасите от нефт и въглища ще се изчерпат, а също така – и много полезни изкопаеми.

Много животински видове изчезват или намаляват, като например пчелите, които допринасят за опрашването на растенията. Всяка година медоносните насекоми се топят с до 85% в някои райони на света. В Европа и в САЩ броят на колониите е намалял с повече от една трета, а в Близкия изток – с над цели 75 на сто. По-точно след тях ще изчезнат много растения, след това – животни и хора, защото сме свързани.

Или нещо подобно, каквото пророчицата Ванга е казала: “Първо ще изчезнат пчелите, след тях – лукът и чесънът, а млякото ще стане отровно.” Териториите стават много по пренаселени, което довежда до по малко естествена природа и повече въглеродни емисии.

Днес имаме високи технологии за улесняване на живота. Днес можем да достигнем всяка точка на света със самолет за часове или денонощие. Днес с един бутон на компютъра, телефона или телевизора можем да се свържем навсякъде по земното кълбо или да научим къде и какво се е случило.

Днес имаме най добрите консумативи от храни, напитки медикаменти и полезни изкопаеми. През последните 12 000 години човечеството преживя невероятни промени. От скитащи се племена до изграждане на високотехнологична цивилизация.

Днес имаме всичко, от което се нуждаем, ще постигаме и още, и още, но да не би в желанието си да постигнем това, което нямаме, да изгубим това, което имаме, или по-точно дали след десетилетия ще ни останат обикновените нужни природни ресурси за оцеляване, или може би ще станем жертви на собствения си цивилизован успех и популация, ако човечеството не вземе мерки за следващите поколения.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини