Ваксини няма. Спешно махат лимитите на онколекарствата, ражданията и хемодиализата.

За всички онкоболни има осигурени лекарства и терапия. Никой няма да бъде върнат от лечение. Това уверение направи здравният министър Петър Москов на пресконференция след заседанието на Висшия медицински съвет.

Той коментира и думите на митрополит Николай, че министърът води политика на геноцид заради листите на чакащи, като категорично отрече методиката и листите да са причина за отказване на лечение. Според Москов такива случаи има само на определени места, където ръководствата на болниците целят да запазят схеми на договореност, с които източват здравната каса.

Припомняме, според новата методика НЗОК няма да плаща надлимитната дейност. Това означава, че при изчерпан лимит или болниците, или самите болни ще трябва да си плащат лечението.

По-рано днес пловдивският митрополит Николай заяви, че липсата на лекарства за онкоболните в България е геноцид. Според него е недопустимо в 21 век в европейска страна да няма лекарства за онкоболните, да няма ваксини и за децата и държавата трябва да се погрижи за това.

Министърът гарантира, че на днешното заседание на Надзорния съвет на Касата членовете от здравното ведомство ще подкрепят предложението онколекарствата, ражданията и хемодиализата да се извадят от методиката и да не бъдат лимитирани, но ще бъдат подлагани на строг контрол, за да не се източват средства.

Петър Москов не пропусна да коментира и проблема с ваксините, след като на последния търг за 5 и 6-валентни ваксини нито една от двете фирми не се явиха. По думите му, те са дали уклончиви отговори за това защо не са се явили, като са се оправдали с технологични затруднения заради изисквания на Европейския съюз.

Отношението ми към тези хора е доста твърдо, категоричен бе Москов, като се възмути, че пета поредна администрация на ведомството е изправена пред същия проблем. Той гарантира, че търси решение на въпроса и ще го намери, като междувременно реторично запита дали централите на фармацевтичните компании-доставчици са наясно, че на регионално ниво дискриминират българските деца.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че реимунизацията у нас е прекратена, тъй като има ваксини едва за два месеца.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини