Съветът за национална сигурност обсъжда въоръжените сили

Започна заседанието на КСНС за състоянието на въоръжените сили и актуалната среда за сигурност. РБ организира митинг в защита на НАТО и военния министър.
Пред Консултативния съвет за национална сигурност Николай Ненчев ще изнесе доклад за състоянието на Въоръжените сили и за пореден път ще поискаактуализация на бюджета за отбрана тази година, въпреки че премиерът Бойко Борисов вече даде сигнали, че това няма да стане. 

Преди време президентът Росен Плевнелиев пое ангажимент пред НАТО България да отделя повече пари за отбрана, но кабинетът оряза разходите в сектора тази година с над 70 млн. лева. 


Очаква се конкретно да бъде поставен въпросът заизтребителите за Военновъздушните сили (ВВС). Министърът вече заяви, че няма да поднови изтичащия през септември договор за поддръжката на руските изтребители МИГ-29 от 2019 година заради поисканите от руската страна за ремонт 80 млн. лв. Ненчев каза, че ще разчита на безплатни стари американски изтребители. 

На фона на всичко това се заговори за неговата оставка, за която открито настоява лидерът на АБВ Георги Първанов.
Преди дни пък Борисов бламира Ненчев, като върна на поста отстранения от него шеф на "ТЕРЕМ-Флотски арсенал".

По този повод демонстрация в подкрепа на членството на България в ЕС и НАТО организира Гражданският съвет на Реформаторския блок. Те смятат, че освен реформи, само за няколко месеца Ненчев е започнал борба с корупцията на всички нива в МО. 

Около 100 души се събраха 
пред президентството и разпънаха три големи транспаранта "България - сигурен и лоялен член на ЕС и НАТО", "Стоп на кремълската агресия" и "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация", предаде БНР.

"Говорят ни за това, че България трябвало да лавира, да търси своя интерес, едва ли не извънблоково. За тези лъжци, които си позволяват да говорят такива врели некипели, може да се каже само едно - България все пак членува в НАТО. НАТО е онази организация, чийто граници никога не са били прекрачвали от съветския или руския агресор и най-вероятно няма и да могат да бъдат прекрачени. Цяло щастие е, че България също най-сетне е в НАТО", заяви един от участниците. 

Инициативата е подкрепена и от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия. 

Акцията предизвика и контрапротест - на "Атака", който бе насочен срещу НАТО. Националистите издигнаха плакат "НАТО, не ни въвличай във война с Русия" и скандираха "НАТО вън". 

Междувременно от партията на Ненчев - БЗНС, публикуваха позиция, озаглавена "Задкулисни играчи и Кремъл искат главата на министъра на отбраната Ненчев. Неудобен е за мафия и корумпирани политици". 

"Един мъж с политическо достойнство показва, че му пука за тази България, за армията ѝ и честта ѝ, но не му пука за крадливите схеми на окопалата се военна, мафиотска бюрокрация", се казва в позиция, която призовава за демонстрация в негова защита и на 4 май.

Във връзка с искането за оставка на министъра съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви преди заседанието ма КСНС, че изобщо няма да коментира през медиите и да влиза в "един подчертано лош тон". 

РБ организира привържениците си в защита на своите програми и реформи - в случая повишаване на боеспособността на въоръжените сили, добави той. 

Лидерът на ДСБ подчерта, че България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност. 

Искрено се надявам, че България ще може да разпредели бюджета си, така че да не е въпрос на заем”, добави Кънев.

Депутатът от Патриотичния фронт и зам.-председател на парламента Красимир Каракачанов пък коментира, че армията кара на последни издихания с въоръжението, което е имала още през 80-та година.

Каракачанов даде за пример всички "тези експерименти" – съкращаване на състава на въоръжените сили и закупуване на техниката. 

Тези фрегати за какво са ни? Дайте да ги дадем на Министерство на транспорта да правят туристически круизи или армията трябва да бъде закрита и да остане почетната рота да марширува, да посреща президента, или трябва да помислим сериозно за армията”, каза иронично лидерът на ВМРО. 

Освен членовете на Консултативния съвет, сред които преимерът, за участие в заседанието са поканени вицепремиерът Меглена Кунева, която отговаря за силовия сектор, лидерите на парламентарните партии, директорът на Националната разузнавателна служба генерал-майор Драгомир Димитров и изпълняващият длъжността директор на Служба "Военна информация" полк. Светослав Даскалов.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини