Битото бебе прието в „Токуда” с 40 градуса температура

Надяваме се да можем да я изпишем с минимални отклонения в състоянието. Това обявиха на брифинг в болница "Токуда" лекуващите лекари на пребитото преди близо 10 дни новородено, съобщава Novini.bg.

 Те направиха обзорна ретроспекция на случилото се от момента на обаждането на колегите им от болница "Софиямед“ до момента на постъпването на детенцето в лечебното заведение. Дежурната в отделението по Неонатология от деня на инцидента в 19:30 ч. получава обаждане за дете на 4-дневна възраст, за което сутринта на 18-ти април е установена тежка анемия и въпреки кръвопреливането, състоянието му се е влошило. 

 При постъпването си в "Токуда" то отказвало да се храни, било неспокойно и сивкаво бледо

 Организирана е била веднага линейка и с транспортен кувьоз детето е прехвърлено от "Софиямед" до "Токуда“. То е било в тежко състояние, неспокойно, плачело силно. По данни на дежурния колега то отказвало да се храни, било е сивкаво бледо, с 40-градусова температура. В 20:30 бебето постъпва в интензивното неонатологично отделение.

 Правило е впечатление, че изглежда зле, със затруднено дишане. В моментите, когато не е плачело, то е пъшкало. При поставянето в кувьоза направило впечатлението, че главата на бебето е много оточна. От епикризата му е направило впечатление ниската стойност на хемоглобин, което според лекарите означавало кръвозагуба. При опит да се опипа главичката, бебето е започвало да плаче много силно. Това е накарало лекарите да го обезболят. При повторния опит да се опипа главичката дежурният лекар решил, че освен снимката на бял дроб и сърце, обичайни за новородени, трябва да се направи и рентгенова снимка на костите и черепа.

 Според медиците от "Токуда" анемията на малката Никол не била компенсирана, което било животозастрашаващо

 През това време е направен и ехограф, на който е забелязан кръвоизлив в мозъка. Резултатът от рентгеновата снимка показала фрактура на дясната черепна париетална кост. Направен е и скенер на мозъка. Другата "находка", по думите на лекарите, била първо, че анемията не е била компенсирана – животозастрашаващо за новородено, както и това, че детето е било фибрилно, с температура. Започнато е незабавно антибиотично лечение, за да не се получи инфекция, след което бебенцето е било изпратено. След това бебенцето било насочено за томография. 

 Там много ясно се видяли фрактурата, отока на меките мозъчни тъкани, но по-важното, виждали се и множество контузионни огнища в мозъка и начално вклиняване на мозъчните тонзили. Именно това директно застрашавало живота на Никол. При вида на мозъчния кръвоизлив е решено, че няма спешна нужда от мозъчна интервенция. 

 В резултат на тази бърза намеса в следващите няколко дни от 24-тия час състоянието на детето постепенно започва да се подобрява. Към момента малката Никол е със стабилни показатели, храни се сама и има подобрение на рефлексите.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини