С реформата: Предлагат на инвалиди работа, а не пенсия

Комисия ще предлага на хората с увреждания подходяща работа според степента на изгубена работоспособност, а не автоматично да им се отпуска инвалидна пенсия, след като са представили решение на ТЕЛК. Това е една от идеите, върху които работят експерти от социалното и здравното министерство във връзка с реформиране на системата на т.нар. експертиза на работоспособността. 

 Към 31 март 2015 г. българите с лични инвалидни пенсии са общо 385 144 души. От тях в трудоспособна възраст от 15 до 64 години са 218 004-ма, а над тази възраст - 167 140 души. Това сочат данните на Националния осигурителен институт от регистъра на осигурените лица и регистър „Пенсии“, предоставени на „Преса“.

Анализите показват, че всеки трети от хората с увреждания в трудоспособна възраст, или 70 757 души са работещи. Това означава, че освен пенсия за инвалидност тези хора получават и заплата.

Целта на подготвяните промени е тази ситуация занапред да се промени. Ако съответният човек има пълна загуба на работоспособност, тогава ще му се отпуска инвалидна пенсия. Във всички останали случаи той ще бъде насочван към подходяща за физическото му състояние професия или условия на труд.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини