Минироботи учат децата да програмират, докато играят

Програмирането се превръща във все по-важно умение, което е добре да се развива от ранна възраст. На това мнение са в компанията Dash Robotics, която е създала минироботи, които да учат децата да програмират, докато играят.

Роботите са във формата на малки насекоми. Те са изработени от пластмаса и ще се продават като комплекти за сглобяване на цена от 50 долара. Готовите роботи ще могат да се програмират от децата да извършват различни задачи. Например как да минат през лабиринт или да се насочват към източници на светлина.

Компанията е дело на учени от Университета на Калифорния, като започва като научен проект. След това е финансиран от американската Национална фондация за наука и Лабораторията за проучвания на армията.

В процеса на разработка учените разбират, че роботите могат да имат полза и като учители по програмиране на децата. Така се раждат приложенията за Android и iOS. Именно чрез тях се извършва програмирането на роботите. Компанията вече работи и по "социални" игри за роботите. Чрез тях децата ще могат да събират своите роботи и да се състезават или пък да си организират робобитки.

Основната цел на компанията е да направи роботиката по-достъпна и да привлече вниманието на децата към нея, както и да им даде първите стъпки в програмирането.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини