Съдия Румяна Ченалова окончателно остава извън ареста

Състав на Софйския апелативен съд не уважи искането на Софийска градска прокуратура за налагане на мярка „задържане под стража” на съдия Румяна Ченалова.
Съдът потвърди наложената от Софийски градски съд мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 8000 лв

Софийският апелативен съд трябваше да прецени дали искането на държавното обвинение да й бъде наложена постоянна мярка за задържане са основателни.  Миналата седмица СГС освободи Ченалова срещу 8000 лева парична гаранция.

"Решението за пускане на съдия Ченалова под гаранция подкопава доверието на обществото в съдебната система", заяви в съдебната зала прокурор Клементина Паличева по повод решението на СГС. 

Прокурорът оспори наложената на Ченалова парична гаранция и заяви, че има опасност тя да се укрие, затова съдът трябва да я остави в ареста. По думите на прокурора действията на обвиняемата са насочени към забавяне и затрудняване на разследването.


Самата Ченалова отхвърли допускането на прокуратурата, че може да се укрие или да окаже въздействие на свидетел, имайки предвид служебното ѝ положение. 

Това може да се твърди за всеки човек”, допълни тя. 

Ченалова помоли колегите си магистрати да не ѝ налагат мярка за неотклонение и настоя в случай че това стане  – поне да ѝ бъде определен по-нисък размер на гаранцията. 

Съдийката се оплака, че при първоначалното налагане на мярката за неотклонение не е разполагала с достатъчно време да се запознае с материалите по делото.  

"Твърдението, че Румяна Ченалова разполага със значителна сума пари извън границане е доказано - юристите работят с факти, а не със слухове Органите на досъдебното производство работят със слухове. Юристите работят с факти, а не със слухове",  заяви един от адвокатите й и неин брат - Станимир Ченалов. 

Той посочи, че няма доказателства тя да се е опитала да напусне страната. 

Относно представения от нея болничен лист Ченалов подчерта, че сестра му е била във физическа невъзможност да се яви пред органите на досъдебното производство. 

По думите му, след като е отстранена от длъжност, тя няма как да извърши друго престъпление. 

Другият адвокат на Ченалова - Огнян Минев, настоя да се отмени наложената парична гаранция. Според него не следва да се иска или налага репресивна мярка за неотклонение за обвиненото лице, когато има съмнение за извършено престъпление и данните се доразвиват и събират. 

Той изтъкна, че тя не е била разпитвана и отбеляза, че са били разпитвани много на брой свидетели, които нямат отношение към делото и повдигнатото обвинение.  

На Румяна Ченалова бяха повдигнати две обвинения - за документно и длъжностно престъпление. Те са свързани с търговско дело, заведено през 2013 г. от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната НЕК. Твърди се, че тя е коригирала протокол от заседание по казуса, с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент фактури в своя полза. 

Прокурорски свидетел заяви, че тя се е договаряла за подкуп от 690 000 лева, но за това не бяха представени никакви доказателства.

Вчера ВСС изпрати на главния прокурор 6 тома с данни за различни дела, които е водила Румяна Ченалова. Държавното обвинение ще преценява дали има данни за престъпление.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини