Смолян се побратимява с град от Казахстан

Кметът Николай Мелемов покани  посланика на Казахстан Темиртай Избастин да бъде гост на Роженския събор, който ще се проведе между 17 и 19 юли тази година.

 Дипломатът, който днес беше гост на Смолян, прие поканата с уговорката, че ако няма други ангажименти ще  с удоволствие ще присъства на събора. Градоначалникът договори побратимяването на Смолян с град от Казахстан. Двамата обсъдиха перспективите  за двустранните  отношения в търговско-икономическата област, в областта на културата и образованието. Освен контакти в сферата на културните и младежки дейности е добре бъдещото побратимяване да е от полза и за икономическото развитие 

 на двата града, коментира родопският кмет.

Дипломатът представи страната си, в която живеят 125 националности, както  и стратегията „Казахстан-2050", с която президентът цели да нареди страната сред 30-те най-развити страни в света. Тя включва и засилени чужди инвестиции, както и перспективи за сътрудничество между България и Казахстан.  

Посланик Избастин и кметът Мелемов   откриха  фотоизложба посветена на 20 години Асамблея на народите на Казахстан на тема „Съвременен Казахстан“. Негово превъзходителство  дари ценни книги на регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян, в това число и луксозно издание „Седемте чудеса на Казахстан”.   

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини