Кметът на Пазарджик с необяснимо скъп имот, НАП и прокуратура започват проверки

Кметът на Пазарджик Тодор Попов живее в „селска къща” за 1,5 млн. лв. със заплата от около 2000 лв. НАП и прокуратурата започват проверки.
Луксозното имение, което разполага с покрит басейн, фитнес, джакузи, парник, изкуствена река, къща за гости и много екстри, се намира в село Паталеница - на около 15 км от Пазарджик, съобщи bTV. 

Имотът е построен през 2014 г. и е скрит зад висока ограда. 

Според общински съветници в Пазарджик има несъответствие между начина на живот на градоначалника и доходите му. 

Официалната кметска заплата на Тодор Попов е около 2000 лева, като през последните 7 години, откакто е на поста, той не е декларирал никакви спестявания. Попов има обявен само един заем от 180 000 лв. 
От няколко години съпругата на кмета започва да се занимава с частен бизнес, а четирите ѝ фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто Попов е кмет. 

Сега факт е и аз не се крия, че имам имот и селска къща в Паталеница. На мое име. Нали, защото сега, като стане зелено, като ти се покажат розите, това-онова, да седнеш вънка, уникално. Разбираш ли ме? Аз съм решил да си направя една селска къща с една помощна пристройка, сага ще ви покажа документите. Там сме си направили оранжерия да си садим розови домати и краставици”, обясни кметът на Пазарджик. 

По думите му част от имението е на негови приятели, които обаче не идвали често. Тодор Попов твърди, че имотът му струва 300 000 лв., а оградата около него - 86 000 лева.

Според независимия оценител инж. Георги Георгиев обаче подобен строеж струва около 1,5 милиона лева. 

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти в Министерски съвет, че НАП вече е образувала проверка на имущественото състояние на кмета на Пазарджик, предаде „Фокус”. 

"В резултат на появилите се коментари за несъответствие между имущественото състояние на някои местни органи на изпълнителната власт, визирам тук проблема с кмета на Пазарджик, ако въобще има такъв проблем - НАП вече е образувала проверка на имущественото състояние на г-н Попов и ще се установи по надлежна методика, през която са минавали много публични личности, дали има основание за упреците, които бяха отправени в ефира на една национална медия спрямо него", каза Горанов. 

Той обаче допълни, че ще има нулева толерантност към опити да бъдат отклонявани или нарушаване държавния интерес чрез злоупотреби с публични средства, било то чрез отклоняване плащането на данъци или чрез неефективно разходване на целеви разходи. 

Същевременно стана ясно, че Окръжната прокуратура в Пазарджик се е самосезирала след репортажа на btV за имота на Тодор Попов в Паталеница.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини