Репресията срещу Ченалова цели всяване на страх, убеден Антон Станков

Изготвеното от прокуратурата обвинение срещу съдия Румяна Ченалова е несръчно и няма да издигне имиджа на държавното обвинение. Това обяви пред БиТиВи бившият министър на правосъдието в кабинета "Сакскобургготски"Антон Станков. Той смята, че случаят „Ченалова" е фарс.

Станков обясни, че обвинението е за допуснати поправки, които по същество могат да бъдат обсъждани на втора инстанция. За него е шокиращо това, че нищо не е приключило, но има обвинение. Той смята, че действията срещу Румяна Ченалова са репресия, целяща да внесе страх в съдебната система.

Припомняме, на среднощно заседание в четвъртък Софийският градски съд пусна съдия Румяна Ченалова срещу гаранция от 8000 лева. На 14 април тя бе обявена за общодържавно издирване, след като нито един от обявените като актуални адреси не са се оказали такива. Това станало ясно, след като служители на Съдебна охрана в София и Стара Загора се опитвали да я намерят, за да я доведат принудително за разпит. Същата вечер Ченалова се явила при следователите и бе задържана с прокурорско постановление до 72 часа.

Освен двете обвинения за нарушаване на служебни задължения и документно престъпление Ченалова се сдоби с още едно обвинение от страна на прокуратурата. Според държавното обвинение, тя е продължила да разглежда търговското дело, което е в основата на обвиненията срещу нея, въпреки че по него не са били събрани разноските към държавата в размер на 175 700 лв.

На заседанието на СГС Ченалова пристигна с белезници, прикрити с яке.

Според Антон Станков съдийката е била обявена за издирване и задържана абсолютно неоснователно. Той припомни случая със съдия Петър Сантиров, който бе арестуван шумно, а впоследствие оправдан на три инстанции.

Той смята, че единият вариант е Румяна Ченалова да е решила да каже нещо, а другият - да бъде сплашена, за да каже нещо.

Бившият правосъден министър разкритикува френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който нарече съдия Ченалова „гнила ябълка" и я обвини в злоупотреби по делото „Белведере". Според него сравнението е неудачно и прави неприятно впечатление, тъй като има неприключил съдебен казус.

Относно готвената съдебна реформа Станков поздрави кабинета „Борисов". Според него предложенията могат да бъдат приветствани, а лансираните идеи трябва да се решат с промени в Конституцията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини