Изселниците се връщат, имигрантите от Турция са повече от сирийците

Имигрантите от Турция са повече от сирийците, показват данните на НСИ

Изненадващи данни за имиграцията в България излязоха наяве при обявяването на демографските тенденции през 2014 година от Националния статистически институт.

Те показват, че най-голямата част от имигрантите у нас, които за миналата година са били общо 26 615 души, са хора с турски паспорти. 26,5 процента от заселниците у нас са граждани именно на Република Турция. Това е повече от броя на сирийците (22,6 на сто) и Русия (15,2 на сто). 

"Явлението наистина е съвсем ново. През 2013 г. имигрантите от Турция са били три пъти по-малко, отколкото през 2014 година", обясни Магдалена Костова, директор "Демографска и социална статистика" в НСИ в отговор на въпрос на Клуб Z.  

Тя допълни, че основната част от турците, избрали да живеят постоянно у нас са хора с двойно гражданство, което означава, че са или изселници от България или техни деца.

Завръщането на представители на турския етнос у нас е свързано и с още нещо любопитно. Имигрантите от южната съседка се заселват компактно в една единствена област в страната - Кърджали. Това оказва много сериозно влияние върху демографската картина в региона. Благодарение на имигрантите от Турция област Кърджали има силно положителен механичен естествен прираст на населението от 12,1 на 1000. За сравнение това е почти двойно повече от показателя за нарастване на населението в София, който е 6,5 промила за 2014 г.

Светослав Метанов

 

Източник: http://kanal3.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини