Младежи от Одрин и Кърджали: „Да бъдем един мост“

Един проект, насърчен от Ротари клубовете от Одрин и Кърджали, и осъществен от Одринската Гимназия по изящни изкуства и Кърджалийското СОУ „Отец Паисий”, ще бъде представен в Кърджали с подкрепата на Община Кърджали и Арт движение Кръг. Общо 30 селектирани творби на младежи от България и Турция на възраст от 16 до 19 години от ІХ, Х и ХІ клас, посветени на  най-вдъхновяващите исторически места в двата града, ще бъдат показани последователно в Арт галерия „Кръг” на 17 април и в Одрин на 22 април на главната пешеходна улица Сарачлар джадеси.

По време на двудневното гостуване в Кърджали на 17 и 18 април младите автори ще посетят историческия музей, ХГ „Станка Димитрова”, Керимовата къща, Водното огледало, Айше молла чешма и др. На втория ден всички ще участват в уъркшоп в Арт къщата в Дъждовница, където ще видят мултимедийна презентация за дейността на гостували тук творци от различни страни, и ще рисуват на „арт хоризонта”, разположен в подножието на големия камък Алан кая, където някога се е извършвал ритуалът молитва за дъжд. Младежите ще посетят и тракийските скални ниши край селото, които са част от културно-историческото наследство на региона.

Ръководители на проекта са директорите на двете училища – Златко Атанасов и Селахаттин Яйла, а консултанти са преподавателите по изобразително изкуство Левент Тосун и Хюлия Яйла Тосун от Одрин и Ирена Захариева от Кърджали.

Съвместната изложба, която ще бъде показана първо в Кърджали, а после в Одрин носи заглавието „Да бъдем един мост” и представя 30 творби, изпълнени с различни техники и предимно в непретенциозния формат на скицниците за рисуване 35 х 50. Младите автори са създали панорама на забележителностите в двата града. От Одрин ще видим рисунки и художествени интерпретации на живописните брегове на Тунджа, Арда и Марица, някои от запазените осем исторически моста, над които са работили знаменитите архитекти Мимар Синан и Седефкар Мехмет Ага. Ще видим рисунки и акварели, представящи перлата на града – Селимие джамия, венец на творчеството на арх. Мимар Синан, българските църкви „Св. Георги” и „Св. Св. Константин и Елена”, старата гара Караагач, днес ректорат на Тракийския университет. Ще видим скици и рисунки от Музея на здравето и от закритата капалъ чаршия „Али паша” – все символи на историческата памет на Одрин.

В своите творби кърджалийските младежи представят художествена мозайка от местни символи и забележителности – статуята на Орфей, църквите „Св. Йоан Предтеча” и „Св. Георги”, джамията, сградите на Художествената галерия, Културния дом и Историческия музей, както и рисунки от най-старите къщи в района на Пазара на производителите. Между предпочитаните обекти за рисуване на младите художници се открояват Водното огледало, язовирната стена, природният феномен Каменните гъби, въженият мост, дори римският мост при с. Ненково.

На официалното откриване на изложбата „Да бъдем един мост” на 17 април (петък) в 14.00 ч. кметът Хасан Азис ще връчи на младите творци сертификати за участието им в българската част от проекта.   

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини