Добавките за мускулна маса увеличават риска от рак на тестисите

Редовната упротреба на добавки за увеличаване на мускулната маса носи по-голям риск от развитие на рак на тестисите.

Според откритието, публикувано в British Journal of Cancer употребата на добавки за мускулна маса, особено такива съдържащи креатин и андростендион, на възраст под 25 години, употребата на повече от една добавка, както и продължителната употреба - за 3 или повече години, увеличава риска от развиване на рак на тестисите.

Според професора по епидемиология Тонгжанг Женг добавките за трупане на мускулна маса отдавна се свързават с редици други здравословни проблеми. Според него на този етап е трудно да се каже точно коя субстанция може да доведе до рак. Той предупреждава, че много от добавките съдържат съставки, които не са споменати в етикета.

В изследването са участвали 900 мъже, като 356 от тях са били диагностицирани с рак на тестисите. Под внимание са били взети фактори като фамилна история, физическа активност, тютюнопушене, травми на тестисите, употреба на алкохол, възраст и раса и количеството на изплозваните добавки за увеличаване на мускулна маса.

Резултатите сочат, че мъжете под 25-годишна възраст вземали добавки е 2,21 пъти по-вероятно да развият рак на тестисите.

При тези използвали повече от една добавка рискът се увеличава с 177%, а при тези приемали добавки за три и повече години рискът е с 65% по-висок.

Според професор Женг, това е първото аналитично епидемиологично изследване, което определя връзката между добавките за мускулна маса и рака на тестисите. Той подчертава, че изследването само показва връзката и не доказва, че приемането на добавките предизвиква рак.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини