Кърджали и Одрин ще си сътрудничат по европроекти за защита от природни бедствия

Кърджали и Одрин ще си сътрудничат по изработването на европроекти за превенция на природните бедствия. Това е записано в протокола за побратимяване между общините Кърджали и Едирне подписан на 14 април 2015 г.в Одрин между градоначалниците Хасан Азис и Реджеб Гюркан. Двете общини ще си сътрудничат и в реализирането на европроекти в областта на туризма, културата и социалните дейности, се казва още в документа.

Кърджали е на трето място в България по реализиране на проекти с финансиране от Европейския съюз. Ще създадем съвместна работна група от експерти и нашите служители ще предадат своя опит, каза при подписването кметът Хасан Азис.

 Ратификацията на договора бе в сградата на община Едирне в присъствието на делегация от съветници и общински служители от Кърджали и техни колеги от Одрин.

  В приветствените си слова и двамата градоначалници подчертаха , че отдавна са чакали този момент.Те бяха единодушни, че Одрин е врата за Кърджали към Турция и Кърджали врата на Одрин към Европейския съюз.

Кърджали е отворен за инвестиции з тези, които искат да произвеждат за Европейския съюз подчерта кметът Хасан Азис и прикани бизнесът от Одрин да инвестира.

 Градоначалникът на Кърджали подчерта, че много преди да се подпише договора между двата града са създадени тесни връзки. Първопроходци са бизнесмени,дейци на културата,ротарианци.

Хасан Азис припомни също,че двама видни жители на Одрин са с корени от Кърджали-борецът  Хюсеин Пехливан и художника проф.Мустафа Аслъер. И двамата са добре известни и в Кърджали.

Градоначалниците си размениха подаръци. Хасан Азис получи статуетка,символизираща вековните мазни борби, а Реджеб Гюркан-картина изобразяваща Каменната сватба край Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини