Вековните мазни борби в Одрин пред провал заради наводненията

Фатих Атлъ,победител в борбите миналата година

    Мазните борби в Одрин, които се провеждат под закрилата на ЮНЕСКО тази година за първи път от 653 години са пред провал. Местността Кърк пънар,където те се правят  от 4 месеца е под вода и тя не се отича.Организаторите са притеснени,че предизвикваните от притока на реките Тунджа ,Марица и Арда наводнения поставят под въпрос тазгодишното издание на турнира.Това сподели в Одрин по време на подписването на договор за побратимяване между общините Едирне и Кърджали кметът на турския град Реджеб Гюркан.

 В приветственото си слово Гюркан сподели, че и Кърджали и Одрин тази годена са станали свидетели на природни бедствия,заради обилни валежи.В Кърджалийско са предизвикали свлачища,а в Одринско наводнения.Водите с едно голямо богатство,ако успеем да ги контролираме,сподели домакинът.Той каза,че контролът върху водите излиза извън възможностите на общините и е нужна държавна намеса.Според него България,Турция и Гърция трябва да вземат спешни мерки за да се прекратят наводненията.

По късно на брифинг на двамата градоначалници темата за наводненията бе основна. Реджеб Гюркан посочи,че Одрин е град на три реки Арда, Марица и Тунджа,идващи од България,а някои от тях и минаващи през Гърция. Всяка година дебита им е 1,7 млн.куб.м.Те носят щастие и нещастие на Одрин. От една страна са благодат за земеделците,от друга разливите засягат нивите им. Реджеб Гюркан посочи,че само тази година е имло 4 големи наводнения.За щастие няма съборени къщи и жертви.

 Притесняват ни язовирите с водноелектрически централи на българска територия.Според нас не се оставя определен свободен обем ,който да поеме водите от снеготопенето и проливните дъждове.Липсва свободен обем,натърти Реджеб Гюркан.

Той каза,че вече се водят разговори между Турция и Гърция за подписване на споразумение за почистване на коритото на Марица,която е обща граница.В застой обаче са преговорите с България за изграждането на язовир на Тунджа,който да поеме високата вълна от води на пролет.Турската страна се е отказала от изграждането на малък вец на Марица,поради невъзможност да управлява водите.

Тук се твърди,че българската страна умишлено не прави нищо ,за да овладее отоците на трите реки.България и Турция са приятелски братски страни,аз не вярвам да има умисъл,категоричен бе домакинът.Той подчерта,че Турция няма намерение да съди България за щетите от наводненията,защото не може да се докаже умисъл.

Ангажирам се да представям проблемите с наводненията пред българските власти ,за да се намери трайно решение на проблема,заяви от своя страна кметът на Кърджали Хасан Азис.

Георги Кулов 

Въпреки,че водите се оттеглиха нивото на Марица е високо
Марица е заляла много ниви в Одринско
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини