Внимание - иде бум на кърлежи

Тази пролет ще има много кърлежи заради многото мишки и плъхове през зимата. Това предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от БНТ. Първите кърлежи са вече налице със затопляне на времето и трябва внимателно да се оглеждаме след разходка, посъветва професорът.

Той напомни, че в сезона на цъфтежа се проявяват алергиите, за които е характерно зачервяване и сърбеж в очите, кихане и запушване на носа. Специалистът коментира, че бумът на алергиите е след Св. Св. Кирил и Методий, когато цъфтят житните растения, които са най-силните алергени. Проф. Кантарджиев е категоричен, че тополите нямат нищо общо с алергиите. Именно цъфтежът на житните растения, който съвпада по време с пухчетата, са причина за обостряне на алергиите.

Повишение на пролетните вируси отчитат лекарите. Броят на заболелите обаче е по-малък в сравнение с предишни години. Ваксините остават ефективните мерки за ограничаване разпространението на болестите. Проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира, че зимата е била с по-малко грип и вируси. Грипът тази година е от тип А. Февруари е имало лек пик, но той е бил по-слаб от предишната година. Случаите намаляват, посочва специалистът.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев обясни, че вирусните инфекции се характеризират или с грип, или с хрема, или с температура. Най-опасен обаче е грипът и заради това специалистите го следят.

Наред с грипа е имало и риновируси, както респираторен синцитиален вирус. Те се различават от грипа по това, че не дават такива тежки усложнения.

Имунитетът ни след зимата е по-слаб, защото ни липсва слънцето, липсва ни витамин D, затова проф. Кантарджиев посъветва известно време да се взима този витамин.

Специалистът е категоричен, че настинка няма, винаги има вирусна инфекция. При тежка инфекция се появяват силни болки по мускулите, голямо чувство за умора.

За засилване на имунитета през пролетта проф. Кантарджиев препоръча пълноценна разнообразна храна. Той съветва да се избягват консервантите и храни, които са с много Е-та.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини