Българите мохамедани от Кърджалийско смирени пред Аллах,не парадират с джамии

Месчидът в Горно Кирково

Българите мохамедани от Кърджалийско са смирени пред Аллах и се отличават с изключителна верска толерантност , твърдят изследователи. В Източните Родопи сред тяхната общност не се проповядва радикален ислям и не се градят демонстративно големи храмове.Примерът на Мадан,Чепинци,Златоград ,където с външна помощ бяха изградени големи джамии нее заразителен за нашата общност от българи мохамедани. Те пазят и до днес ползват старите си месчити.Пак за разлика от други селища в Средните и Западни Родопи те не търсят непременно опование в молитвата,а разчитат на своя труд и взаимопомощ.Затова и храмовете се ползват повече за приютяване на хора останали без покрив,отколкото за богослужения.

 Изследователи сочат,че българите мохамедани в Кърджалийско са по добре интегрирани в обществото и властта от тези в Средните и Западни Родопи.От тяхната общност бяха излъчени областен управител,зам.-областни управители,директор на ОД на МВР,зам.-директори,кметове и зам.-кметове на общини.

В самата общност на българите мохамедани в Кърджалийско има дълбоко вярващи мюсюлмани,хора приели християнството и дори такива ,които се самоопределят като атеисти.Сред всички тях обаче цари хармония и взаимно уважение.Общността се отличава с голямата си предприемчивост и трудолюбие.

През последните години се наблюдаваше миграция от селата към Кърджали.Сега обаче тя се насочва към Западна Европа,където вече има общности от нашенци.Много от селата чувствително се обезлюдяват.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини