Корифеят на свлачищата:Свлачището в Енчец е опасно, но няма връзка с язовирната стена над Кърджали

Доц.Стойнев

Корифеят на свлачищата доц.Стефчо Стойнев оповести в Кърджали, че свлачището в село Енчец е много голямо и трудно може да бъде овладяно, но няма връзка с язовирната стена над Кърджали. Няма индикации за пряка връзка между стената на язовир „Кърджали“ и разломът с дълбочина 20 метра, който пресича селото, категоричен е доц.Стойнев. Той лично е направил оглед на място заедно с кмета на Кърджали Хасан Азис и екип от специалисти от Минно -геоложкия университет „Св.Иван Рилски“.,начело с ректора проф.Тотев. Доц.Стойнев подчерта,че преди изграждането на стената са направени обстойни проучвания.  Иззети са талкови тела от скатовете преди изграждането й.  Сега стената е сигурна,твърди ученият, който ръководи катедрата по хидрогеология в МГУ, където са най-добрите ни експерти по свлачища. Самият той е работил по овладяването на над двеста и петдесет свлачища в страната. Според доц.Стойнев в момента свлачищните процеси в Енчец не могат да бъдат спрени. За сега може само да се наблюдават.Спешни обаче трябва да бъдат действията по укрепване на пътя за Енчец. Вече има пукнатини от свлачища над него и те рано или късно ще го засегнат ако не се вземат мерки. В района на Гребната база свлачището е свързано с подземни води , но е плитко е лесно за овлядаване.

Спешни трябва да бъдат и мерките по отводняването с дренажи на подпочвените нводи в Сипей. Ако не се предприемт бързи действия са застрашени 16 къщи.Селото е върху бентонитови глини и става дума за няколко по-малки свлачища. Сипей може да си остане и хората в него да продължат да живеят в къщите си, ако се предприеме отводняване,смята експертът.

Сериозен проблем има с Психиятрията в Кърджали. Свлачище бавно пълзи към нея.То застрашава и помпена станция в близост,  която снабдява няколко села. И тук е нужна спешна намеса.

Нестабилна основа от чакъл и бентонитови глини е причина за пропадането на сградата на филиала на Пловдивския университет. Направени са предписания за заздравяване на основите.

Екипът от специалисти на МГУ ще бъде готов с доклад веднага след празниците. Кметът на Кърджали Хасан Азис е поискал среща с премиера Бойко Борисов за да го запознае с констатациите в доклада и да поиска спешна намеса на държавата.  Смятам,че когато става дума за свлачища трябва да се говори отговорно. Затова считам,че този доклад е важен за бъдещите коментари по темата, заяви кметът Хасан Азис.

Георги Кулов

Проф.Тотев
Брифингът
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини