Ромски жени ще протестират срещу словото на омразата и липсата на политическа реакция

Липсата на реакция от най-висшия политически елит във връзка с силно обидни анти-ромски изказвания тревожи дори повече от враждебното слово, леещо се от парламентарната трибуна. Това се казва в отворено писмо от ромски жени, което те ще внесат днес до президента, министър-председателя, Председателя на 43-то Народно събрание, председателите на парламентарните групи на управляващите партии и Европейските институции.

"Кой, ако не вие, ще спре ширещия се съвременен расизъм в обществото? Нито ние, нито вие трябва да толерираме мълчаливо налагането на понятия като "ромска престъпност", "...циганите са подчовеци и паразити..." като норма на обществено-политическия дискурс в България.", се казва в писмото.

Реакцията е провокирана от изказванията на народни представители от различни политически партии през последните месеци по отношение на ромската общност. "Приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност от рода на "...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...", "...жени с инстинкти на улични кучки...", "...полуживотни...", "...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс", пишат жените.

Преди да внесат писмото, те ще направят и символично протестно шествие от сградата на президентската администрация до Народното събрание и ще бъдат подкрепени и от хора с неромски етнически произход

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини