МВР няма данни за шпионаж и терор с дронове

МВР няма данни за опити за използване на дронове за терористични действия, шпионаж и контрабанда у нас, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в парламента.
По време на парламентарния контрол тя отговори на въпрос от депутата от Реформаторския блок проф. д-р Вили Лилков дали вътрешното ведомство разполага с такава информация, както и какви мерки - законодателни и практически - трябва да се предприемат, за да се гарантира националната сигурност, предаде БТА.

Според депутата дроновете могат да пренасят малки оръжейни установки, контрабандни стоки, опасни химически вещества, както и да се използват за подслушване и следене. Те нямат радарен отпечатък и заради всичко това са заплаха за националната сигурност в три направления - тероризъм, контрабанда и шпиониране.

От парламентарната трибуна Лилков поиска да се създаде междуведомствена група с участие на представители на Министерствата на отбраната, транспорта и вътрешните работи и експерти от БАН, която да започне разработването на регламент за придобиването и експлоатацията на дронове, съобщи "Дневник".

"Уверена бях, че този тип летателни средства могат да бъдат засичани в района около държавните граници, но за сега няма данни да са преминавали", посочи вътрешният министър.

Бъчварова напомни, че няма детайлна регулация по въпроса, тъй като летателните апарати с тегло под 150 кг, сред които са и дроновете, не подлежат на законов регламент.

"А нова законодателна инициатива трябва да се съгласува с Министерството на транспорта. Възможно е да се определят зони, на които да е забранено използването на дронове", допълни министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини