НЕК вдигна с 3,5% цената на тока за фирми

НЕК повишава с 3,5% от април цената на тока за предприятията, които не се снабдяват от свободния пазар, а използват компанията като доставчик от последна инстанция. Увеличението е 17,422 ст. на 18,034 ст. на киловатчас без ДДС и без разходите за балансиране. Тези стойности са значително по-високи от цената, по която НЕК продава на енергото тока за населението - 12,532 ст./квтч. Целта е стопанските потребители да бъдат мотивирани да излязат на свободния пазар, където цените са по-изгодни.

Очаква се от април да има повишение на тарифите и за по-малки фирми на средно напрежение, които използват енергото като доставчик от последна инстанция.

Цялата преносна мрежа на НЕК беше прехвърлена м.г. към държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди вчера нов десетгодишен план на компанията. Документът е необходим, за да може ЕСО да получи европейски лиценз за независим оператор. Инвестициите в преносната мрежа ще се увеличат от 76 млн. лв. през тази година до 131 млн. лв. през 2024 г. Общо за десетте години в съоръженията на ЕСО ще бъдат вложени 1,2 млрд. лв.

Развитието на мрежата е свързано с преразпределянето на мощностите. След спирането на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“ се увеличи натоварването в комплекса „Марица-изток“ и на зелените централи.
Очаква се през следващите десет години да бъдат присъединени нови 680 мегавата вятърни електроцентрали, 530 мегавата фотоволтаични паркове, 195 мегавата ВЕЦ и 84 мегавата на биомаса.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини