Забраняват снимки на деца в социални домове, кандидатите за кметове увисват за изборите

Росица Стоянова

  Публикуването на статии и снимки на деца в риск в медиите е противозаконно. Законът забранява публикации, които могат да представят деца в неравностойно положение, дори и в благотворителни акции. Това алармира началника на отдела за закрила на детето от Дирекция „Социално подпомагане” в Кърджали Росица Стоянова. Повод за това станаха няколко поредни случая  с непълнолетни и малолетни в Кърджали, които бяха широко отразени  и илюстрирани в медиите. Стоянова предупреди,че вече има заведени дела срещу медии от Агенцията за закрила на детето. Спорд нея публикациите имат негативно отношение върху съдбата на децата.

Стоянова се позова на Закона за закрила на детето. Според чл.11а „Сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители. ””В случаите, когато спрямо дете е предприета мярка за закрила,не могат да бъдат разгласявани сведения и данни за детето без писмено становище на органа за закрила,предприел мярката”. Санкциите за медиите варират от 1000 до 3000 лева.

Законът на практика ограничава максимално публикуване на информация за невръстните.В чл.45,ал.2 се посочва че „Сведения и данни за личността на дете” е всяка информация за детото по смисъла на Закона за личните данни т.е. по която то може да бъде идентифицирано.

Стана ясно,че при снимки в инстутуционални домове трафиканти са идентифицирали търсени от тях малолетни и има слчаи, когато пак са ги извеждали.

 Логично възниква въпросът какво става в случаите, когато кандидати за депутати, кметове и съветници се наредят на опашки преди избори да правят дарения на деца от домове и се снимат демонстративно за спомен с тях.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини