Изпечи този лаптоп във фурната! Най-шантавият ремонт

"На всеки няколко месеца си вземам стария лаптоп от колежа - счупения Dell М1210, чиято дънна платка е била сменяна 4 пъти в рамките на гаранционния срок, защото Nvidia очевидно не може да се справи. Никога не работи правилно. Достатъчно! Пъхам проклетото нещо във фурната."

Така започва разказът на Шон Бъркли за перипетиите, през които е минал.

Оказва се, че не е единственият сблъскал се с проблема. Между 2008 и 2010 повече от 50 модела лаптопи са били пуснати на пазара с дефектен графичен чип.

Проблемът е един и същ, чиповете се нагряват толкова много, че буквално се отделят от дънната платка. "Няма шега", казва Бъркли. На неговия лаптоп проблемът се проявил като екранът отказвал да се включи, дори и когато лаптопът бил свързан към външен монитор.

За кратко безплатният гаранционен сервиз успявал да върне към живот машината, но времето минавало, а проблемът си оставал.

Тогава Бъркли попаднал на решение в интернет, което изисквало дъното да бъде поставено във фурната за 10 мин. "Защо не, по дяволите, и така старото момиче отказва да работи", казал си той.

Идеята се оказала проста, но не и изпълнението й. Защото преди да изпечете лаптопа си, трябва щателно да го разглобите. Процесът се оказал труден и крайно пипкав. Доста неща препречват пътя до дънната платка.

"Трябва да отстраните панела, който покрива копчето за включване, клавиатурата, да откачите екрана и WiFi антените, да отстраните твърдия диск, CD-то и RAM паметта, да отворите корпуса, да демонтирате картовия четец, модема, охладителите, внимателно да отстраните процесора", изброява Бъркли.

Изпичането на лаптопа се оказала лесната част. Според минали по този път потребители във форуми успешната процедура е следната: загрявате фурната до 320-350 градуса, поставяте дъното в касерола или на няколко предварително направени топчета от алуминиево фолио и изпичате от двете страни за 2-4 минути. Охлаждате и сервирате на обичайното му място за най-добри резултати.

"Щеше да е чудовищно лесно, ако не бях забравил кухненските ръкавици", казва Бъркли. "Някога опитвали ли сте се да грабнете гореща плочка от силиций само с парче намачкано алуминиево фолио? Не е забавно", добавя той.

Жертвата обаче си струвала, след обратното поставяне на частите по местата им, лаптопът най-накрая проработил. Макар и не префектно. Клавиатурата и тракпада страдали от леко изоставяне, а лаптопът като цяло загрявал.

"В крайна сметка, ако продължа да използвам моят M1210, ще трябва да повтарям процедурата с изпичането отново и отново, докато не реша да се разделя с него завинаги", казва Бъркли в заключение и добавя, че изпичането на лаптоп е едно най-странните неща, които му се е налагало да прави през живота си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини