Връщането на данъка за бедни излезе от дневния ред

Управляващите отказаха да разгледат приоритетно предложенията на БСП за закона за доходите, които трябваше да уредят връщане на данъка на хората с ниски доходи.
Законът засяга близо 270 000 души, които са с минимални доходи, но са получили някакъв вид помощ, която ги е изпратила над летвата за връщане на данък, съобщи БГНЕС. 

Още през януари тази година от БСП внесоха в Народното събрание т. нар. Закон за тълкуване на член от Закона за доходите на физическите лица, който се отнася до приети от предишния парламент поправки. С тях се уреждаше връщането на внесения данък общ доход на хора с доходи до минималната заплата. 

Кабинетът "Орешарски" обяви тази мярка като стъпка към въвеждане на необлагаем минимум, но се оказа, че в закона има пропуски. След влизането му в сила се появиха тълкувания, че лицата с доходи до минималната заплата могат да получат допълнителни средства, например от помощи за социално слаби, помощи за деца, стипендии, суми от командировъчни, доходи от рента и други. Така на практика се оказа, че дори да получаваш доходи до минималната заплата, няма да можеш да се възползваш от връщането на данъка, защото си получил някакви допълнителни средства именно поради това, че си социално слаб. 

Поради тази причина от БСП внесоха поправки в собствения си закон с идеята да изключат от обхвата му въпросните допълнителни доходи и най-бедните да получат обратно внесените пари от т.нар. плосък данък - по 34 лева на месец или общо 340 лева. По закон това трябва да се случи в началото на следващата година, тоест през 2015 година. 

До тази седмица предложението на БСП така и не успяваше да намери място в седмичната програма на депутатите. В сряда при гласуването на програмата точката все пак влезе в дневния ред след гласуване, но остана последна. Още тогава от БСП поискаха изрично да се приеме, че точката ще се разгледа като първа в петък, но мнозинството отхвърли това предложение. 

Днес лидерът на БСП Михаил Миков отново поиска точката да се измести малко по-напред в дневния ред, за да може да се стигне до разглеждането й, но мнозинството отново отхвърли това предложение. 

От трибуната Мартин Димитров обясни, че БСП признават, че сами не са написали този закон добре, а сега искат да го редактират и РБ няма да подкрепи предложението им. Миков пък отговори, че след като един закон не работи добре, той трябва да се поправи, още повече когато засяга 270 000 души, които разчитат да могат да си върнат няколко стотин лева. 

Така или иначе точката не бе изместена по-напред в програмата и по всяка вероятност няма да се стигне до нейното разглеждане и през тази седмица. Законът пък урежда взаимоотношения, които трябва да се осъществяват до края на април и ако не бъде приет преди това, засегнатите няма да успеят да се възползват от него.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини