EVN няма да иска по-висока цена на тока,заради бедствието в Родопите

Константин Величков/в средата/ на брифинг в Кърджали

Елекроразпределителното дружество EVN-Българияняма да иска от Комисията от енергийно и водно регулиране по висока цена на тока за Южна България,заради понесените щети от снежния ад в Родопите. Това декларира в Кърджали членът на управителния съвет на компанията Константин Величков. Той посочи, че загубите на дружеството ,причинени от бедствието възлизат на 9 млн.лева. Те обаче ще се покрият от застраховател.На този етап няма и искове от страна на клиенти-физически и юридически лица за обезщетения. Причината е,че загубите им са причинени от форсмажорни обстоятелства, за които EVN не носи вина.

Величков каза, че екипите на дружеството са били готови за бедствието още при обяваването на червения код за снеговалеж. Оказва се обаче, че промени в климата изненадват EVN. През 50-те години когато е изграждана мрежата обледявания е имало в речните равнини. Сега за първи път се появават и в планината. Тежкия сняг и лед по стълбове и кабели са причина за счупването на 702 стълба за средно и ниско напрежение. Скъсаните електропроводи са с дължина над 240 км.

Само на 7 март 2015 г.,в първия кризисен ден е имало 50 000 позвънявания за прекъснато електрозахранване. 1000 души възстановяват щетите до 21 март 2015 г.

В момента мрежата е много нестабилна.Целта бе да снабдяваме населените места с ток,подчерта Величков. До агвгуст ще възстановим мрежата. EVN ще вложи само в Кърджалийско 4 млн.лева тази година. До сега от оперирането на EVN в Кърджалийско през последните десет години в региона са инвестирани 54 млн.лева,отбеляза Величков.

Георги Кулов

Един от хилядата герои на ЕVN
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини