Големият адронен колайдер може да опровергае Големия взрив

Учени от ЦЕРН искат да докажат противоречивата теория за гравитационната дъга, която предполага, че Вселената се простира обратно във времето безкрайно и че Големият взрив не се е състоял.

Засичането на миниатюрни черни дупки в Големия адронен колайдер, може да докаже съществуването на паралелни вселени, както и че Големият взрив не се е състоял.

Ускорителят на частици, който ще бъде рестартиран тази седмица, вече откри Хигз Бозона, божията частица, за която се вярва, че придава маса на други частици.

Сега изследователите от ЦЕРН в Швейцария вярват, че ще могат да открият миниатюрни черни дупки, които да разкрият съществуването на паралелни светове.

И ако дупките бъдат открити при определена енергия, това може да докаже, че Вселената се простира обратно във времето без начална точка и без Голям взрив.

Теорията беше приета, за да се съгласува с теорията на относителността на Айнщайн, която работи с много големи обекти и квантовата механика, която изследва най-малките градивни елементи на Вселената. Тя получава името си от предположението, че ефектът на гравитацията в космоса се усеща различно, заради различната дължина на светлинните вълни.

Голямото количество енергия, което е необходимо, за да се създаде гравитационна дъга означава, че в началото Вселената е била различна. Един от възможните резултати е, че когато се опитате да върнете врмето назад, Вселената става по-плътна, опитвате се да достигнете до безкрайна плътност, но никога не успявате.

Ефектът на гравитационната дъга е малък върху обекти като Земята, но е значителен за черните дупки. Той може да бъде засечен от Големия адронен колейдер, ако успее да създаде черни дупки в ускорителя.

"Пресметнахме енергията при която очакваме да засечем мини черни дупки в гравитационна дъга. Ако наистина успеем да засечем черни дупки при тази енергия, тогава ще знаем, че гравитационната дъга и допълнителните измерения съществуват", казва д-р Фейзал.

Стартирането на Големия адронен колайдер започва тази седмица, очаква се лъчите да достигнат пълен цикъл в сряда, за пръв път след спирането на 27-километровия ускорител в началото на 2013 год.

Когато бъде пуснат в експлоатация, той ще сблъсква протони при почти двойно по-голяма енергия, която беше необходима за откриването на Хигс Бозона.

Според генералния директор на ЦЕРН Ролф Хойер пускането на колайдера ще отбележи нова ера във физиката, която може да хвърли светлина и върху тъмната материя, тъмната енергия и супер-симетрията.

"Искам да видя първата светлина в тъмната вселена. Ако това се случи, значи природата е била добра с мен", казва Хойер.

Учените вярват, че могат да открия първите доказателства за алтернативни реалности, които съществуват отвъд нашата Вселена.

Възможно е дори гравитация от нашата вселена да "изтече" в други паралелни вселени, казват учените.

Точно като много паралелни страници, които са двуизмерни/ширина и дължина/, може да съществува и трето измерение /височина/, паралелните вселени също може да съществуват в по-горни измерения, казва д-р Фейзал.

Учените предвиждат, че гравитация може да изтече в други измерения и ако това е така, то тогава миниатюрни черни дупки, могат да бъдат създадени в Големия адронен колайдер.

Според тях, често когато хората мислят за мултивселена, те всъщност мислят за интерпретацията на квантовата механика за много светове, където всяка възможност е осъществима.

Това не може да бъде изпробвано, това е по-скоро е философия, отколкото наука. Не това имаме предвид под паралелни светове. Това за което говорим ние са реални вселени в други измерения, казва д-р Фейзал.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини