През 2014 година покосените от „жълтата гостенка“ са повече от предходната година

През миналата година са регистрирани повече случаи на болни от туберкулоза в сравнение с 2013 година в област Кърджали, сочат данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ – 26 срещу 17. Заболяванията са регистрирани през цялата година от всички възрасти. От 20 до 24 години боледуват 5 души, от 25 до 29 година двама, по един случай има във възрастовите групи от 30 до 34 от 35 до 39 и от 40 до 44 години. Във възрастовата група 45-49 години регистрираните болни от туберкулоза са четирима, от 50 до 54 години и от 54 до 59 е регистриран по един случай, от 60 до 64 години -3. В групата над 65 години са регистрирани 7 случая. Заболелите от туберкулоза са 14 мъже и 12 жени.

Всички пациенти са хоспитализирани в Пневмо-фтизиатричното отделение към кърджалийската болница, един е приет в Пловдив.

В община Кърджали са се разболели седем души, в община Крумовград – 9, община Кирково – 3. От община Момчилград са регистрирани двама, от община Ардино трима, от община Джебел и Черноочене – по един случай.

За 2014 година епидемиолозите от РЗИ установиха 50 контактни кърджалийци, насочени към пневмо-фтизиатрично отделение за изследване. На всички е проведен туберкулинов тест Манту. Обхвнатите с химиопрофилактика с лекарството Римицид са 15.

За целия период няма ХИВ серопозитивни пациенти с латентна туберкулозна инфекция.

Със средства от бюджета на Министерството на здравеопазването се осигуряват диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории за провеждане на изследвания за туберкулоза. Доставени са и противо-туберкулозни лекарства, болниците се финансират за продължително лечение на пациентите.

Информационната кампания на РЗИ в Кърджали тази година е насочена приоритетно към подрастващото поколение, чрез което може да бъде повишена здравната култура за болестта, известна още като „жълтата гостенка”. От началото на месеца здравните експерти от дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” разпространяват здравно-образователни материали, организират лекции, беседи и провеждане на викторини по теми, свързани с профилактиката на туберкулозата. Партньори в кампанията са директорите на учебните заведения, медицинските лица от училищните здравни кабинети и обединенията на класните ръководители.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини