Искаме от Гърция споразумение за преминаване на автобуси през Маказа

Регионалният съвет за развитие на Южен централен район, в който влизат областите Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив и Пазарджик подкрепи предложението на областния управител Илия Илиев за споразумение с Гърция, което да регламентира преминаването на автобуси /до 55 места/ през ГКПП „Маказа”. Обектът е въведен в експлоатация в края на 2012 г и от есента на 2013 г е отворен за движение с ограничение за автомобили до 3,5 т. Към настоящия момент „Маказа” е вторият по значение пункт по българо-гръцката граница по отношение на лекия трафик, като броят на преминаващите през него /предимно българи, гърци и румънци/ продължава да расте. В средата на февруари, с писмо до МВнР, Илиев поде инициативата да бъде сключено споразумение с гръцката страна за допуск на автобуси през ГКПП-то, за да се улесни туристическия и културен обмен с южната ни съседка. От инженерно-техническа гледна точка от българска страна не съществуват проблеми това да се случи и това е упоменато в документацията за годност на строежа. Няма да им спънки и при осъществяването на граничния и митническия контрол. В предложението на областният управител е залегнало още изграждането на солиден метален навес над зоната за паспортен контрол и масивен санитарен възел, тъй като в момента проверките се извършват на открито, което създава неудобства и на служителите, и на гражданите при валежи от дъжд и сняг.

На заседанието на РСР, което се проведе днес в Кърджали под председателството на Илия Илиев, присъстваха трима заместник –министри – Иван Аспарухов /на МРРБ/, Валери Маринов /на транспорта, информационните технологии и съобщенията/ и Ирена Маринова /на туризма/, областните управители на Смолян – Недялко Славов, на Хасково – Добри Беливанов, на Пловдив – Розалин Петков и на Пазарджик – Трендафил Величков, представители на министерства, работодателски и граждански организации, синдикати, кметове на общини, браншовици.

Участниците във форума бяха информирани за напредъка на значимите за областта проекти като Обходния път на Кърджали, Интегрирания воден проект по ОП „Околна среда” и Регионалния център за отпадъци. Заместник-министър Ирена Маринова представи Концепцията за туристическо райониране на България, която цели да направи разпознаваем и да популяризира у нас и зад граница потенциала на отделните региони. Областните администрации на Кърджали, Хасково и Смолян докладваха за специфичните проблеми на планинските и граничните територии. Обсъдени бяха още възможностите за финансиране на мерки, свързани с предотвратяването на бедствия, по оперативните програми за периода 2014-2020 г., както и необходимостта от промени в Закона за регионалното развитие.

 

Областните управители от Южен Централен район излязоха с предложение за създаване на Национална програма за превенция на природни бедствия и овладяване на последиците от тях, която да минимизира щетите и непосилните за тяхното отстраняване разходи. Инициативата бе предизвикана от тежкия проблем със свлачищата, за чието овладяване, по думите на заместник-министъра на регионалното развитие Иван Аспарухов, вече са поискани над 870 млн лева. Той заяви, че в страната има около 400 проучени свлачища, по които не е работено от 10 години насам, а „Геозащита”, която е на подчинение на МРРБ, разполага със структури само на три места в страната – във Варна, Плевен и Перник. Програмата да е обезпечена с финансов ресурс и да обхваща не само свлачищата, но и наводненията, горските пожари и т.н., искат вносителите. „Една такава програма би сложила ред в проучването, проектирането, оформянето на финансовия ресурс и разбира се, уплътняването му”, уточни Аспарухов. Според него, интервенцията върху свлачищата може да има обратен ефект, ако не е извършено предварително проучване и добро проектиране от специалисти, които да предложат генерално решение.

Като удачно бе посочено създаването на структура към МРРБ, която да има ангажимент към превенцията на свлачищата. По актуални данни към момента в областта има над 33 действащи свлачища и срутища, като най-голям е техният брой в община Кирково – 10, в Кърджали и Ардино са по 7 и т.н.

Това съобщиха от преслужбата на областна администрация.

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини